Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dan ]

28. 10. 2020. 06:41 >> 08:46

PODACI SAVOVIĆA

Samo u Podgorici inficirana 72 nastavnika

Predsjednik Gradskog odbora Sindikata prosvjete Slobodan Savović kazao je da je tek nakon što je Institut za javno zdravlje (IJZ) objavio podatak da su zaražena 92 prosvjetna radnika u Crnoj Gori Ministarstvo prosvjete počelo da prikuplja podatke o inficiranim učiteljima.

Ističe da, prema procjenama Gradskog odbora SPCG, samo u Podgorici imaju 72 inficirana nastavnika koji su u samoizolaciji, što potvrđuje da su podaci Instituta proizvoljni i nepotpuni.

“Podaci sa kojima su izašali u javnost direktor Boban Mugoša i Institut za javno zdravlje o broju inficiranih i u samoizolaciji kolega prosvjetnih radnika su, mislim, proizvoljni. Do juče, kada su izašli u javnost sa podatkom od 92 kolega, niko nije prikupljao o tome podatke po školama. Imam nezvanično informaciju da se tek od preksinoć Ministarstvo prosvjete zainteresovalo za inficirane kolege i traži podatke o njima od uprava škola”, kazao je Savović za Dan.

Tvrdi da je Gradski odbor SPCG jedini vodio evidenciju u svrhu dokazivanja osnovne teze da ovaj kombinovani model nastave nije dobar za učenike i nastavnike.

“Prema našoj evidenciji, u Podgorici su na jučerašnji dan bile 72 kolege inficirane i u samoizolaciji. Mislim da su njihovi podaci proizvoljni i ne služe ničemu. Problem kako ga mi vidimo u Gradskom odboru je u tome što smanjivanjem broja inficiranih kolega ministarstvo krije svoju nepripremljenost za ovu situaciju. Moramo analizirati sadašnja rješenja i ponovo makar uzeti u obzir naše predloge koje je vrijeme potvrdilo”, ističe Savović.

Podsjeća, tražili su da se napusti kombinovani model i uradi detaljna priprema i analiza za povratak svih učenika u škole uz striktno pridržavanje svih antipandemijskih mjera.

“Model A i B smjena. Tražili smo takođe model otvorenih učionica koji ne podrazumijeva samo nastavu napolju nego i otvorene forme časa. Tražili smo redukciju planova i zvanično po jednu ocjenu po polugodištu da bismo smanjili administraciju. Broj inficiranih i u samoizolaciji nastavnika potvrđuje na najplastičniji način našu tezu da su i prve zalihe zaštitnih i dezinfekcionih sredstava na izmaku i da ministarstvo pod hitno mora izaći pred prosvjetne radnike sa dugoročnom strategijom škole u vrijeme korone. Gradski odbor SPCG Podgorica će biti i dalje tu”, poručuje Savović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније