Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

27. 10. 2020. 19:51 >> 20:00

ŠKOLE BEZBJEDNE

Roditelji negoduju na online nastavu

Mnogi su strahovali od početka školske godine i rizika od zaraze. Tokom oktobra, inficirano je 97 učenika, od 100 hiljada koji pohađaju nastavu, pa epidemilozi smatraju da je škola, uz poštovanje mjera-bezbjedno mjesto. S druge strane, neki roditelji negoduju jer im djeca ne idu u školu, ali iz Ministarstva prosvjete poručuju-ovo je najbolji model koji se u Crnoj Gori mogao ponuditi.

Da je distanca, dezinfekcija i mjerenje tjelesne temperature u školama dala rezultate govore brojke. 97 učenika je zaraženo koronavirusom u odnosu na 100.000 koji pohađaju nastavu u učionicama.

"Da se u školama širi zaraza ovaj procenat bi bio mnogo veći tako da je ovaj sistem pružio ono što mi stalno govorimo da su djeca sigurna u školskom okruženju. Ne treba roditelji da razmišljaju da li djeca mogu da se zaraze", rekla je Arijana Nikolić-Vučinić iz Ministarstva prosvjete.

Upravo ovako nizak procenat zaraženih očekivali su i roditelji.

"Negdje u skladu sa očekivanjima jer se i najavljivalo da će škole biti sigurno mjesto i da se ne očekuje da će se širiti koronavirus unutar škola, zbog svih mjera koje se sprovode", kazala je Kristina Mihajlović iz Udruženja Roditelji.

U odnosu na broj oboljelih u opštinama primjenjuje se sistem semafora. Ipak, potpuni prelazak na online nastavu neprihvatljiv je za većinu roditelja.

"Očekivali smo da će određeni broj roditelja željeti da djeca idu, a neki da ne treba da idu. Mi smatramo da je u ovoj situaciji da je ovo najbolji model koji Crna Gora mogla da prihvati", dodala je Nikolić-Vučinić.

"Mislimo da roditeljima treba ostaviti pravo na koji sistem će da se odluče, ali je ogroman broj onih koji smatraju da zamjena za odlazak u školu ne postoji", dodala je Mihajlović.

Iako učionica nema zamjenu pritužbe roditelja odnose se na oranizaciju savladavanja gradivo, ali i sistem kontrole naučenog.

"I dalje gradivo obimno prelazi se veoma brzo i sa druge strane roditelji ukazuju da postoji različita slika od škole do škole. Nijesu organizovani časovi ni konsultacije za djecu koja pohađaju online nastavu, tako da tu ima odstupanja", zaključila je Mihajlović.

I dok roditelji cekaju korekciju nastavnih planova, nastavnici očekuju da budu dodatno plaćeni za online nastavu, što su im iz Ministarstva nedavno i obećali.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније