Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

27. 10. 2020. 11:33 >> 11:40
2

MANS TUŽILAŠTVU

Ponovo otvoriti istragu o Careviću

Dejan Milovac iz Istraživačkog centra MANS-a smatra da odbacivanje krivične prijave protiv predsjednika Opštine Budva, Marka Carevića predstavlja još jedan u nizu zabrinjavajućih dokaza o tome na koji način se, kako je rekao, Specijalno državno tužilaštvo bavi korupcijom, čak i onda kada se radi o slučajevima koji predstavljaju školske primjere konflikta interesa i besprizornog kršenja zakona. Iz te NVO očekuju da će državno tužilaštvo u narednom periodu ponovo otvoriti istragu protiv Carevića, jer postoje, kako navodi, nesporni dokazi.

Milovac podsjeća da je specijalni državni tužilac Veljko Rutović je još 17. jula ove  godine odbacio krivičnu prijavu koju je MANS podnio protiv Carevića  zbog sumnje da je kao prikriveni podizvođač, preko svoje kompanije  „Carinvest“, učestvovao u više tendera koje je raspisivala lokalna  uprava na čijem je on čelu.

“Zbog toga smo još krajem jula Vrhovnom državnom tužilaštvu kao  nadležnoj instituciji za postupanje, podnio pritužbu na ovakvu odluku  specijalnog tužioca Veljka Rutovića, zahtijevajući njeno  preispitivanje. Tri mjeseca nakon toga, još uvijek nema odgovora VDT-a da li je bilo šta po tom pitanju preduzeto”, navodi se u saopštenju.

MANS je prethodno objavio informaciju da je Carević sa podgoričkom  kompanijom „Asfalt Beton Gradnja“ zaključio čak 11 ugovora, ukupne  vrijednosti od blizu dva miliona eura, a da je za izvođenje radova ta  kompanija koristila mehanizaciju Carevićeve privatne kompanije.

“Specijalnom državnom tužilaštvu smo tom prilikom uz krivičnu  prijavu dostavili sve ugovore koje je Carević zaključio sa Asfalt  Beton Gradnjom, kao i obimnu foto-dokumentaciju sa više gradilišta na  kojima se jasno vidi da umjesto te kompanije, potpisane ugovore  odrađuje Carevićeva firma „Carinvesta“. Dio dokaznog materijala je  bilo i priznanje samog Carevića iz 2019. godine u kome on ne spori da je  svoje mašine rentirao kompaniji sa kojom je kao predsjednik Opštine  sklapao poslove”, podsjeća Milovac.

On navodi da u informaciji koju im je sredinom jula dostavio, specijalni tužilac Rutović nije naveo niti jedan konkretan razlog za odbacivanje  krivične prijave, a ta odluka je donijeta svega mjesec dana od njenog  podnošenja.

“Rutović tom prilikom nije donio ni rješenje sa  obrazloženjem zašto odbacuje krivičnu prijavu, koje dokazne radnje je  preduzeo, kako je cijenio dokaze koji su dostavljeni uz prijavu, te na  osnovu kojih činjenica je donio konačnu odluku da krivična prijava  protiv Marka Carevića bude odbačena”, navodi Milovac.

Slučaj Carevićevih tendera, kako je kazao, predstavlja školski primjer konflikta  interesa i korupcije koji ne bi trebalo da predstavlja ni najmanji  izazov “čak ni za kapacitete ovakvog specijalnog državnog tužilaštva”.

“Odbacivanje krivične prijave protiv Carevića ne može biti rezultat  objektivno i profesionalno sprovedenog istražnog postupka, a odluka  koju je Rutović donio je najmanje, ako i uopšte, bazirana na dokazima  koje tužilaštvo trenutno posjeduje i koje je moglo dodatno da pribavi  tokom istrage”, navodi se u saopštenju.

“U tom smislu očekujemo da će državno tužilaštvo ipak u narednom  periodu ponovo otvoriti istragu protiv Carevića, kao što je to bio  slučaj sa prijavama koje je MANS podnosio protiv njegovih kolega  Miomira Mugoše i Žarka Pavićevića, ali i Svetozara Marovića čiji  su predmeti bili u startu odbacivani ili godinama čuvani u arhivama  tužilaštva”, zaključio je Milovac.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније