Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dan ]

27. 10. 2020. 06:30   >>  06:30

STIGLE VAKCINE

Vakcinacija protiv gripa od četvrtka

Zdravstvena apotekarska ustanova Montefarm danas će početi sa isporukom vakcine protiv gripa svim domovima zdravlja, a prema riječima izabranih ljekara, vakcinacija će početi u četvrtak i petak 29. i 30. oktobra.

 

Epidemiolozi Instituta za javno zdravlje više puta su upozorili da je moguće da se dva dva virusa jave u isto vrijeme, zbog čega bi to otežalo liječenje i opteretilo zdravstveni sistem.

Veliki problem za Institut za javno zdravlje može predstavljati i to što se virus gripa mora izolovati i testirati PCR tehnikom u laboratoriji isto kao virus korona, što će dodatno opteretiti njihove ionako ograničene kapacitete. Preteklih godina od virusa gripa je preminulo preko 50 građana, ili prosječno godišnje između 10 i 20 osoba.

Montefarm je putem javnih nabavki kupio 31.000 doza vakcina protiv gripa, što je oko 40 odsto više u odnosu na prošlu godinu.

"Građane koji imaju hronične bolesti, a koji su trenutno zaraženi koronom ili su preboloval i tu bolest najviše interesuje korelacija između dva virusa i da li treba da prime vakcinu protiv gripa. Nadam se da ćemo dobiti odgovore od struke na to važno pitanje. Vakcine još nijesu stigle u Dom zdravlja, mi smo spremni da započnemo vakcinaciju kad nam one budu isporučene. Trenutno imamo 1.600 zaraženih u Podgorici, tako da je veoma bitno da i oni znaju da li im je potrebna imunizacija protiv gripa. Zasad je preporuka da vakcinu primaju osobe starije od 65 godina, hronični bolesnici, djeca sa hroničnim bolestima i zdravstveni radnici. U maltene svim objektima građani će moći da se vakcinišu, tako da vjerujemo da ćemo uspjeti za 20 dana da obuhvatimo najveći dio populacije kojoj je potrebna zaštita", saopšteno je iz Doma zdravlja Podgorica.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније