Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dnevne novine ]

26. 10. 2020. 06:29   >>  11:38 2

MO SAOPŠTILO

Vojska se neće konfrontirati s građanima

Vojska Crne Gore neće se konfrontirati sa svojim građanima i uvijek će biti njima na usluzi, a nikako protiv i na njihovu štetu, saopšteno je iz MInistarstva odbrane.

Prikaz vojne vježbe koji je trebalo da se održi prošle sedmice na Sinjajevini, odgođen je dok se za to ne steknu bezbjednosni uslovi za njeno održavanje.

Vojska Crne Gore i Ministarstvo odbrane, potvrđeno je Dnevnim novinama iz resora na čijem je čelu Predrag Bošković, informisali su nadležne institucije, Savjet za bezbjednost i odbranu, Vladu, Državno tužilaštvo i Upravu policije, kako bi preduzeli mjere iz nadležnosti u cilju organizovanja vježbe u najkraćem roku.

U tom Vladinom resoru, naglašavaju da vježba nije otkazana i da od nje neće odustati.

“Ono što je odluka Vlade Crne Gore, koja je sada u tehničkom mandatu, svakako da ćemo sprovoditi, sve dok se ne formira nova. Takođe, važno je opet naglasiti da se Vojska Crne Gore neće konfrontirati sa svojim građanima. Zato Generalštab Vojske Crne Gore koristi priliku da se zahvali građanima na podršci u vidu ponuđenog zemljišta za izvođenje vježbi. Vojska Crne Gore uvijek će biti na usluzi građanima, a nikako protiv i na njihovu štetu”, istakli su iz resora odbrane.

U vježbi na Sinjajevini, podsjećaju, učestovaće 50 vojnika, što podrazumijeva i jedinice za podršku.

“Kao što je javnost upoznata, na vježbovno-strelišnoj prostoriji organizovaće se stacionarno logorovanje i izvršiti gađanja minobacačima 82 mm i 120 mm. Ta vježba predstavlja krunu obuke jedinica Vojske Crne Gore, što se upravo odnosi na njenu prvu i osnovnu misiju, a to je odbrana nezavisnosti, suverenosti i državne teritorije Crne Gore”, naglašavaju iz ministarstva.

Najavljena vježba nije ništa novo, kazali su iz tog Vladinog resora i podsjetili da je slična vježba na Sinjajevini održana prošle godine, ali je i vojska Jugoslovenske narodne armije svojevremeno tu planinu, između ostalih, koristila kao vojni poligon.

“Vlada Crne Gore je krajem prošle godine, tačnije 5. septembra 2019. godine donijela odluku o formiranju vježbovno-strelišne prostorije na Sinjajevini za potrebe Vojske Crne Gore. Nakon toga Generalštab Vojske Crne Gore izradio je plan koji podrazumijeva i vježbu najavljenu za prethodnu sedmicu. To znači da vježba nije ništa novo, već kao što sve funkcioniše u Vojsci, vrlo pažljivo planirana, shodno kratkoročnim i dugoročnim planovima i ciljevima”, kazali su Dnevnim novinama iz Ministarstva odbrane i podsjetili da je na tom prostoru krajem prošle godine održana prva vojna vježba, o čemu je javnost obaviještena i koju su ispratili brojni mediji.

Ove godine, danima pred najavljeni termin, Sinjajevina je bila “okupirana” NVO aktivistima, stočarima, ali i političarima koji su stali u njenu odbranu, a njihovo prisustvo na lokaciji određenoj za vježbu uticalo je na odgađanje, ali ne i otkazivanje vježbe.

“S obzirom da ovo nije prva vježba na navedenoj lokaciji, vrlo je diskutabilan trenutak kada su se određeni aktivisti odlučili na takvo djelovanje. U svakom slučaju, da bi se vježba realizovala moraju se ispoštovati propisane mjere bezbjednosti, a to znači da nije dozvoljen ulazak u obilježene zone u rejonu gađanja za vrijeme realizacije vježbe. Tako da možemo reći da se nisu stekli uslovi da se vježba realizuje u planiranom terminu. Vojska Crne Gore i Ministarstvo odbrane su informisali nadležne institucije, Savjet za bezbjednost i odbranu, Vladu, Državno tužilaštvo i Upravu policije, kako bi preduzeli mjere iz nadležnosti u cilju organizovanja vježbe u najkraćem roku”, ponovili su iz Ministarstva.

Očekuju reakciju nadležnih institucija u cilju organizovanja vježbe u najkraćem roku, jer je, kako ističu, Vojska Crne Gore spremna da u svakom trenutku otpočne petodnevnu vježbu na Sinjajevini, koja je u planu.

Iako se posljednjih dana Vladi javlja veliki broj građana koji nudi svoju zemlju za vojni poligon, iz ministarstva im se zahvaljuju i ponavljaju da jedino lokacija na Sinjajevini ispunjava sve standarde za izvođenje vojne vježbe.

U Vladi su svjesni prirodnih bogatstava Sinjajevine koja, dodaju, nije slučajno odabrana za vojni poligon.

“Jugoslovenska narodna armija koristila je više lokacija na teritoriji Crne Gore kao vojne poligone. Tu se podrazumijeva i taj teren na Sinjajevini, koji je prošle godine, 5. septembra proglašen za vježbovnostrelišnu prostoriju”, kazali su iz Ministarstva.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније