Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

22. 10. 2020. 20:29 >> 20:57

POPIS U CG

Partije oprečno o inicijativi CDT-a

Političke partije, čije smo stavove uspjeli da dobijemo, različito su za Dnevnik komentarisale inicijativu Centra za demokratsku tranziciju da se iz predstojećeg popisa stanovništva isključe pitanja o naciji, vjeri i jeziku. Za savjetnički tim mandatara Zdravka Krivokapića, kao i pojedine članice nove vladajuće većine, ta inicijativa je neprihvatljiva. Protiv CDT-ovog prijedloga su i predstavnici manjinskih partija, dok u opoziconom SD-u i SDP-u smatraju da je inicijativa konstruktivna.

Inicijativa CDT-a da se na predstojećem popisu građani ne izjašnjavaju o identitetskim pitanjima nije prihvatljiva mandataru Zdravku Krivokapiću, saopšteno je iz njegovog savjetničkog tima jer kako su objasnili za Dan popis nije egzistencijalni problem, ni izborni revanš, već relativno prost statistički postupak, kojim se više nikada ne smije manipulisati u političke svrhe.

I dok iz URE nijesmo mogli dobiti komentar, Demokrate su nam saopštile da će pitanje popisa biti nezaobilazno predmet usaglašavanja buduće vlade, te da se u toj partiji zalažu za potpunu slobodu opredjeljenja.

Da građani treba da se na popisu slobodno izjasne o svim pitanjima smatra i lider PZP-a Nebojša Medojević.

"Što se tiče PzP-a ne treba ništa odlagati i građane treba pitati da se izjasne o svemu o čemu su se izjašnjavali i prošli put bez ikakvih pritisaka naravno bez ucjena, i uz legitimnu kapmanju Sigurno će političari biti u tome i treba da se izjašnjavaju i da budu u kapmanji ali u skladu sa zakonom", kazao je Medojević.

Od najače opozicione partije DPS-a nijesmo uspjeli dobiti komentar, dok SDP i SD smatraju da je inicijativa CDT-a konstruktivna.

Iz SD-a su objasnili i zašto smatraju da bi bi sve partije koje se suštinski zalažu za građansku državu trebalo i da je ozbiljno razmotre.

"Da predstojeći popis ne postane prebrojavanj krvnih zrnaca građana Crne Gore i svrstavanje u nacionalističe torove već da dobijemo kvalitetne statističke podatke koji će poslužiti za realizaciju odnosno planiranje adekvatnih razvojnih politika," kaže Nikola Zirojević iz te partije.

Za predstavnike manjinsih parija inicijativa CDT-a nije prihvatljiva iako su saglasni da popis ne bi trebalo da izazove dalje podjele u društvu. 

"Više sam pobornik ovoga da se zna i da se napravi popis koji će stvarno imati tačne podatke koliko od sviju nas ima državljanja Crne Gore iz koje smo konfesije iz koje smo nacije. Mada i ova druga opcija ima svoje mjesto i opravdano obrazloženje", kaže Mehmet Zenka iz Demokratske unija Albanaca.

Adel Omeragić iz Bošnjačke stranke kaže da je Ustavom zagarantovano načelo o srazmjernoj zastupljenosti manjina te da se sprovodi u praksi u odnosu na rezultae sa popisa.

"I u tom dijelu želim da vjerujem da će nova vladajuća većina pokazati demokratski kapacitet da zajedno sa svim segmentima društava imamo jedan popis u duhu demokratije i izjašnjavanja ljudi posebno u dijelu i vjere i nacije i jezika".

A inicijativu CDT-a Monstat će razmotriti kao i sve druge koje pristignu tokom javne rasprave o nacrtu zakona o popisu stanovništva koja će kako očekuju biti organizovana do kraja godine.

Podsjećaju da po evropskim zakonima iz oblasti statistike, podaci o identitetskim pitanjima nijesu obavezni ali i da ih države mogu prikupljati ukoliko za to postoje nacionalne potrebe.

"Nama je u Monstatu blisko da popis sprovedemo u skladu sa evropskom regulativom zbog pregovaračkog poglavlja 18 i mi smo u toku prošle godine realizovali probni propis u skladu sa međunarodnom metodologijom kada nijesmo prikupljali podatke o navedena tri pitanja," kaže  Vuk Čađenović iz Monstata.

Monstat je organ koji će realizovati popis, a sva pitanja koja se odnose na organizaciju i realizaciju popisa biće definisana u konačnom zakonom o popisu. A, ono što se ne može definisati zakonom jeste uticaj epidemije korona virusa na planirani popis.

Iz Monstata navode da su se pojedine zemlje iz regiona odlučile za odgađanje,te da Crna Gora ne bi bila izuzetak po tome.U vjeravju da ta odluka ne bi uticala na kvalitet uporedivosti podataka, ali i na redovnu realizaciju statističkih istraživanja.Popis stanovništva Monstat radih svakih 10 godina u aprilu ili oktobru.

 Biljana Rovčanin,TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније