Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

21. 10. 2020. 15:39   >>  15:43 4

KOMNENOVIĆ

Dosadašnje upravljanje Tivtom bio metod "spržene zemlje"

Nova vlast u Tivtu tražiće internu i eksternu revizuju poslovanja Opštine, koja je u dugu od 3,5 miliona eura, kazao je danas predsjednik te lokalne uprave Željko Komnenović. Metod dosadašnjeg upravljanja lokalnom upravom nazvao je metodom “spržene zemlje”.

"Kada nemate sredstava, nemate čime ni raditi. Sva dugovanja i potraživanja, zarade zaposlenih, Opština će redovno izmirivati uprkos teškom finansijskom stanju", poručio je predsjednik opštine na današnjoj prvoj pres konferenciji.

Komnenović i predsjednik Skupštine opštine Tivat Andrija Petković, prezentovali su preliminarne podatke koje je dostavio opštinski Sekretarijat za finansije i lokalne javne prihode.

Prethodna vlast ostavila 3,5 miliona duga

Kako navode u saopštenju, zaključno sa 16. oktobrom Opština Tivat ima prispjelih obaveza u iznosu od 3.504.330 eura. Najveći dio ovih obaveza je odavno prispio za plaćanje, a drugi dio prispijeva do polovine decembra, isključujući plate i doprinose zaposlenih za naredna dva mjeseca.

Predsjednik je nabrojao samo neke od obaveza prispjelih na naplatu: račune za javnu rasvjetu od maja, dug od 273.304 eura izvođaču radova na Centru za djecu sa smetnjama u razvoju, dug od 171.700 za asfaltiranje ulica, dug od 111.873 za radove na šetalištu Belani...

"Do polovine decembra Prvoj banci je potrebno vratiti 1.111.088 eura od kratkoročnog kredita od dva miliona eura, koji je uzet početkom godine. Ratu od 300.000 treba vratiti do preksjutra. Na isti dan Opština je na računima imala 419.438 eura, od čega su 352.511 sredstva od overdraft kredita kod Prve banke, što znači da je tog dana Opština Tivat imala manje od 70.000 svog raspoloživog novca. Trenutno raspolažemo sa oko 150.000 eura budući da su stigle određene uplate", kazao je predsjednik i pozvao građane da "budu lokal patriote i da plate poreze na nepokretnosti za ovu godinu", kako bi u lokalnoj upravi počeli da rade na sanacionom planu.

Petković je naglasio da je konferencija za novinare korak kojim pokazuju namjeru da budu transparentni.

"Imamo odgovornost prema građanima, zato javno prezentujemo sve što je anti-tivatska vlast radila tokom prethodnih godina. Prethodna vlast je u 2020. godinu ušla sa 2.879.162 eura sredstava prenesenih iz 2019. Početkom godine uzeli su kredit od Prve banke i zadužili nas dva miliona eura. Sve to, uz redovne prihode Opštine, im je bilo malo u izbornoj godini – nego su nam ostavili 3,5 miliona eura obaveza koje odmah moraju da se plate" istakoa je Petković.

On je naveo da Opštinu naredne godine očekuje početak otplate dva kredita KfW banke za izgradnju PPOV i, kanalizacije, isplatu naknade vlasnicima zemlje na Klačini, koja će koštati najmanje 2,5 miliona eura.

Nakon izbora pravila se namjerna ekonomska šteta 

Predsjednik Skupštine opštine je naveo da se nakon izbora Opštini Tivat pravila namjerna ekonomska šteta kako bi bila predata u što gorem stanju.

"Samo sedam dana prije razrješenja sa funkcije bivši predsjednik Opštine, Siniša Kusovac je potpisao ugovor s firmom 'Civil Engineer' o izgradnji saobraćajnice MR2, u iznosu od 1.149.524 eura, a da pritom u budžet Opštine Tivat nije uplaćen niti cent kapitalnih donacija od Vlade CG, iako ovaj put treba da finansira Vlada, odnosno njena Direkcija za javne radove. Sve to Kusovac radi u trenutku kada zna da je Opština Tivat već u dugu od 3,5 miliona eura", naglasio je Petković.

Smanjiće broj zaposlenih u lokalnoj upravi

Predsjednik Opštine najavio je sanacioni plan kroz budžet za 2021. godinu, nužnu racionalizaciju broja zaposlenih u lokalnoj upravi i redovan kontakt sa povjeriocima.

Novinare je interesovala sudbina potraživanja prema kompaniji "Adriatic Marinas“, na šta je Komnenović nagovjestio da se radi na analizi mišljenja koje je o ovom slučaju Opštini Tivat dostavilo Specijalno državno tužilaštvo i da će se raditi na rješenju koje će biti u interesu Opštine Tivat.

Petković je naglasio da ne žele da neko pomisli da se radi o revanšizmu, nego da su predstavili egzaktne brojke, a mjere koje planiraju su najnužnije koje moraju da preduzmu kako bi Opštinu vratili u normalan način funkcionisanja.

Komnenović nije želio da komentariše krivične prijave protiv bivšeg predsjednika opštine.

"Ono što je sigurno je da je šteta nanesena gradskoj kasi i da će neko za to morati da odgovara“, kratko je odgovorio.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније