Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

21. 10. 2020. 14:40   >>  14:40

IZ CGO ZATRAŽILI

Ispitati regularnost konkursa Ministarstva nauke

Centar za građansko obrazovanje (CGO) uputio je inicijativu Upravi za inspekcijske poslove, za pokretanje postupka nadzora u Ministarstvu nauke Crne Gore, te ispitivanje eventualnih neregularnosti u vezi sa ovogodišnjim konkursom tog ministarstva za dodjelu stipendija za doktorska istraživanja.

Poslate su i žalbe Agenciji za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama zbog uskraćivanja podataka CGO-u od Ministarstva nauke.

"Upitna je regularnost čitavog postupka i zbog netransparentnosti rada Ministarstva nauke, čak i oko objavljivanja bazičnih informacija. CGO je, shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, od Ministarstva nauke tražio odluke o imenovanju međunarodnih eksperata koji su vršili evaluaciju pristiglih prijava na ovom konkursu, zatim njihove biografije i reference, podatke o trajanju administrativne provjere pristiglih prijava, te podatke o vremenskom periodu u kojem je izvršena evaluacija uz prateće izvještaje. Od Ministarstva je tražena i rang lista svih prijavljenih kandidata, kao i podaci o opredijeljenim i ukupno raspodijeljenim iznosima za ove stipendije. Ministarstvo je dostavilo CGO-u rješenja kojima se u najvećem dijelu odbija pristup svim traženim informacijama", ističe se u saopštenju CGO.

Kako se dodaje, prije nego što je CGO-u dostavljen zvaničan odgovor, oglasila se odlazeća ministarka Sanja Damjanović na svom Facebook nalogu, neprimjereno komentarišući upućene zahtjeve i rad CGO-a.

"Nakon negativnih reakcija, Damjanović je obrisala svoj status. No, ostala je zabilježena nervozna reakcija i stav ministarke da će suprotno zakonu odbiti pristup informacijama. U dostavljenim rješenjima CGO-u, koje potpisuje Damjanović, između ostalog, stoji da traženi podaci 'nisu dostupni javnosti' već samo učesnicima konkursa, uz načelno pozivanje na 'praksu koja važi i u Evropskoj uniji', ali ne i na bilo kakav važeći pravni osnov. Ova nevješta argumentacija i opsesivna potreba da se skriju traženi podaci dodatno su motivisali CGO da sve procesuira prema nadležnim organima", navodi se u saopštenju CGO koje je potpisao Damir Suljević, saradnik na programima.

I informacija o opredijeljenim sredstvima za konkurs je, naglašavaju u CGO, morala biti objavljena prilikom objave konkursa, i nevjerovatno zvuči odgovor da ne posjeduju odluke o opredijeljenim sredstvima.

"Kontradiktornost Ministarstva se oslikava i kroz rješenja o odbijanju kandidata, u koje je CGO ima uvid, i u kojima se navodi da su se projekti finansirali u skladu sa opredijeljenim budžetom i da mišljenje evaluatora nije bilo presudno, već raspoloživi budžet, a imajući u vidu da su odbijeni i kandidati koji su pozitivno ocijenjeni od međunarodnih eksperata. Međutim, u odgovoru Ministarstva CGO-u stoji suprotno - da se odluke o opredijeljenim sredstvima za ovaj budžet nijesu donosile, već se odlučivalo na osnovu ocjena evaluatora", stoji u saopštenju ove nevladine organizacije.

CGO podsjeća da je Ministarstvo prilikom odbijanja informacija, moralo da se pozive na odgovarajući domaći ili međunarodni dokument, a što nije učinjeno. Procedura proglašenja podataka tajnim ili povjerljivim je jasno propisana relevatnim zakonskim propisima, a traženi dokumenti ne posjeduju oznaku tajnosti niti zadovoljavaju kriterijum da tu oznaku dobiju i oni su morali biti učinjeni dostupnim CGO-u i široj javnosti, uz ono što je prateća zaštita ličnih podataka gdje je to neophodno.

"Javnost treba da zna ko i na koji način odlučuje o raspodjeli sredstava iz državnog budžeta, a što je i praksa u državama EU. Ono što odvaja najprogresivnije države članice EU od onih prema kojima postoji i česta kritika u EU, ali i od onih koji su na putu ka EU, jeste transparentnost i odgovornost javnih funkcionera. Demokratski principi i praksa EU, ali i crnogorsko zakonodavstvo, daju pravo javnosti da zna na koji način se raspolaže novcem poreskih obveznika. Na žalost, to se ne prepoznaje u Ministarstvu nauke. Ne ulazimo u procjenu rezultata rada tog Ministarstva na različitim poljima, ali naglašavamo da zakon treba da važi za sve. U tom kontekstu, pozivamo odgovorne u tom Ministarstvu da se, prije dekorativnog pozivanja na praksu EU, prvo upoznaju sa tom praksom, ali i obavezujućim crnogorskim zakonodavstvom, jer ovakvim postupcima prijete da ponište i određene dobre rezultate u svom radu", zaključuju u CGO.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније