Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Pobjeda ]

21. 10. 2020. 06:58 >> 06:58
2

PU LJUBICA POPOVIĆ

Oboljelo jedno dijete, u samoizolaciji 9

Jedno dijete koje ide u predškolsku ustanovu "Ljubica Popović" dobilo je koronavirus zbog čega je vaspitna grupa, odnosno devetoro djece u samoizolaciji, rekla je za Pobjedu Slavica Luburić iz ovog vrtića.

Dijete je dolazilo u vrtić sedmog, osmog i devetog oktobra, a potom je za vikend dobilo temperaturu.

Korona uprkos mjerama

"U ponedjeljak su roditelji javili da je dijete pozitivno", navela je ona, dodajući da su zaposleni stavljeni pod zdravstveni nadzor uz obavezo javljanje higijensko-epidemiološkoj službi.

Istakla je da, s druge strane, bilježe troje oboljelih zaposlenih iz dva vrtića. Oni su, prema njenim riječima, poštovali preporuke, odnosno nosili su maske i vizir, te u skladu sa preporukama nadležnih, djeca u tom slučaju nema potrebe da budu izolovana.

Iz Ministarstva prosvjete nijesu odgovorili na pitanje jesu li zabilježili slučajeve koronavirusa u vrtićima, odnosno koliko je takvih slučajeva.

Luburić iz predškolske ustanove "Ljubica Popović" kaže da je njihov rad organizovan u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom i uz poštovanje svih mjera i preporuka Instituta za javno zdravlje.

"Povodom početka rada, a u kontekstu pandemije izazvane COVID 19, s ciljem da sva djeca bezbjedno, sigurno i zdravo borave u našoj ustanovi, zaposleni i roditelji poštuju smjernice i preporuke Instituta za javno zdravlje Crne Gore", rekla je ona.

Dodaje da treba napomenuti da djeca koja pohađaju vrtić ne tolerišu nošenje maski, te da je održavanje propisane fizičke distance među djecom predškolskog uzrasta veoma teško obezbijediti.

"Tako da u predškolskim ustanovama nije moguće smanjiti rizik od moguće transmisije novog koronavirusa u mjeri kao što je to moguće u školama u kojima su mjere nošenja maski i održavanja fizičke distance obavezni", ističe Luburić.

Temperaturu mjere vaspitači i roditelji

"U svim vaspitnim jedinicama koje posluju u sastavu JPU 'Ljubica Popović' sprovode se i poštuju opšte mjere sprečavanja širenja zaraze sa novim koronavirusom. Prema preporukama Instituta za javno zdravlje predviđeno je da roditelji provjere tjelesnu temperaturu djeci prije nego ih spreme za polazak u vrtić. Takođe je predviđeno da se prilikom ulaska u objekat vrtića izvrši mjerenje tjelesne temperature djeci bezkontaktnim termometrom", rekla je ona.

U vrtiće 30 odsto od ukupno upisane djece

Iz Ministarstva prosvjete kazali su Pobjedi da značajno manji broj djece dolazi u vrtiće. Kada se uzme prosjek za čitavu Crnu Goru, dolaze do podatka da u vrtiće trenutno ide oko 30 odsto ukupno upisane djece.

"Takva situacija za sad je naravno povoljna, jer značajno smanjuje mogućnost transmisije", rekli su oni.

Govoreći o mjerama koje se primjenjuju za suzbijanje virusa, kažu da su iste one koje su ranije najavili, a to je, između ostalog, mjerenje temperature kod kući i u vrtićima, te organizovanje rada tako da se veći fokus stavlja na individualne aktivnosti, a direktan, bliski kontakt pokušava svesti na minimum.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније