Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

20. 10. 2020. 20:05 >> 20:07
10

PEKO DAPČEVIĆ

Crnogorac koji je predvodio bitku za Beograd

Na današnji dan prije 76 godina oslobođen je Beograd, čija je okupacija trajala 1. 287 dana. To je prava prilika da se sjetimo Peka Dapčevića, jednog od najistaknutijih partizanskih komandanata koji je rođen u Ljubotinju, nadomak Cetinja, a predvodio je bitku za oslobođenje Beograda.

 

Narodni heroj Petar Peko Dapčević bio je učesnik gotovo svih najvažnijih bitaka u Drugom svjetskom ratu, među kojima su ustanak u Crnoj Gori 13. jula 1941. bitka na Sutjesci i Neretvi 1943., a bio je i na čelu vojske koja je oslobodila Beograd na današnji dan 1944. godine.

Istoričari pišu da je Dapčević pripadao elitnim partizanskim borcima, impresioniran žestinom bitaka i neosjetljiv na žrtve. 

"Među svim tim teškim iskušenjima, kada je trebalo položiti ispit pred prošlošću i sadašnjošću, kada se postavljalo pitanje hoće li naša velika prošlost ostati samo prošlost i ugasiti se, ili oslonac za daleka neka pokoljenja, kada je naša zemlja izdana i pogažena 1941. godine, vi, vaši sinovi, vi i ovi pred kojima stojimo, svi mi rekli smo zajedno "bolje grob nego rob", uzeli pušku i pošli u sveti i odlučni boj”, govorio je Peko Dapčević.

Peko Dapčević rođen je u Ljubotinju 1913.

Iako potiče iz svešteničke porodice, postao je član Komunističke partije Jugoslavije 1933. Učestvovao je u Španskom građanskom ratu kao dobrovoljac i tamo dobio čin kapetana.

Po povratku u domovinu bio je jedan od najistaknutijih učesnika narodnooslobodilačke borbe, a u poslijeratnim danima u Moskvi je završio Višu vojnu akademiju i bio general-pukovnik Jugoslovenske narodne armije. Preminuo je u 86.godini u Beogradu, mjesec prije početka NATO bombardovanja.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније