Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

20. 10. 2020. 16:00 >> 16:00

GREEN HOME I CZIP

Krivična zbog krivolova jegulje na Skadarskom

Green Home i Centar za zaštitu i proučavanje ptica su podnijele krivičnu prijavu protiv lica za koje postoje zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo, nezakonit ribolov. Navode da su na društvenoj mreži Facebook „Podržimo domaće - Podržimo male proizvođače u Crnoj Gori“ , objavljene fotografije svježe ulovljene sitne i krupne jegulje iz Skadarskog jezera, koja se otvoreno nudi na tržištu, a u vrijeme trajanja ribolovnog zabrana na jegulju.

''Naime Naredbom o ribolovnim zabranima, lovostaju i minimalnim veličinama riba i drugih vodenih organizama ispod kojih je zabranjen ulov, utvrđen je lovostaj na jegulju u periodu od 1.septembra do 1. decembra, i upravo u ovom periodu je neophodno pooštriti kontrolu krivolova'', navode u saopštenju. 

Naglašavaju da je u oblasti krivolova dostignuta visoka crna tačka kriminaliteta i hitno je potrebno ojačati lovočuvarske, inspekcijske i policijske službe.

Podsjetili su nadzorne organe da su dužni da posebno obrate pažnju kako na nadzor i kotrolu, ne samo na terenu, već i na komercijalnim grupama socijalnih mreža, kako se ovakva krivična djela ne bi ponavljala.

Apeluju i na građane da se prema prirodnom bogatstvu koje imam ponašaju odgovorno, da poštuju zakone i propise koji se tiču lovnog zabrana.

''Ukoliko se ovakvi sličajevi hitno ne procesuiraju, ponavljanje ovakvih krivičnih djela je neminovno, što će dovesti do značanog smanjenja populacije ove vrste u Skadarskom jezeru, i povlačenju odgovornosti kada je u pitanju proces pristupanja Crne Gore ka Evropskoj uniji'', poručuju iz NVO.

Kako kažu, jegulja je značajna vrsta, ne samo sa aspekta biologije, već je i ekonomski važna.

''Sa druge strane, veoma je ugrožena i nalazi se na IUCN crvenoj listi ugroženih vrsta, nalazi se na Anex-u III Barcelonske konvencije, zbog čega je strogo propisana Direktiva o jegulji, a i postoje preporuke od strane Europske unije, za njenim stalnim monitoringom. Ovo se posebno odnosi na migratorni period kada jegulja kreće ka Sargaskom moru radi mrijesta'', zaključuju u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније