Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

18. 10. 2020. 16:30 >> 16:36
1

SISTEM "SEMAFOR"

Učenje na daljinu od sjutra u pet opština

Škole u Budvi, Kolašinu, Ulcinju, na Cetinju i Žabljaku od sjutra prelaze na sistem učenja na daljinu odnosno obustavlja se nastava u tim školama privremeno, a najkraće dvije nedjelje, zato što je kumulativna incidencija u tim opštinama prema najnovijem presjeku, prešla 800/100 000, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Time se, kako se navodi, nastavlja primjena tzv. sistema "semafora" za škole koji, između ostalog, podrazumijeva da se nastava u školama u "crvenim" opštinama privremeno obustavlja i prelazi se na učenje na daljinu, ali sa stalnim konsultacijama i ispitivanjima u školi.

Prošle nedjelje u "crveno" su, na minimum dvije nedjelje, ušle škole u Nikšiću i Pljevljima.

Kako je Ministarstvo prosvjete najavilo, sistem “semafora” izradio je IJZ za potrebe prosvjete, i on podrazumijeva procjenu epidemiološke situacije po svakoj opštini ponaosob, koja će se izražavati bojama.

Tako u “crvenim” opštinama, gdje je vrijednost 14-o dnevne kumulativne incidencije preko 800/100 000, škole prelaze na rad na daljinu. Te škole mogu se otvoriti najranije za dvije nedjelje, ukoliko parametri budu poboljšani. Sa druge strane, u “zelenim” opštinama, u kojima je najbolje stanje odnosno u kojima je kumulativna incidencija ispod 5/100,000, relaksiraju se mjere, pa se dozvoljava izlazak đaka na odmor, a velika je mogućnost i relaksiranja mjera koje se odnose na nošenje maski.

Ministarstvo napominje da ovo znači da je ustanovljen na podacima zasnovan sistem rada škola, koji će se moći pratiti.

"Napominjemo još jednom da se praktična nastava stručnih škola sprovodi nezavisno od sistema semafora, zbog specifičnosti stručnih škola i nemogućnosti da se praksa, kao suština stručnog obrazovanja, vrši online. Naravno, samo ukoliko škola i poslodavac kod koga se praksa obavlja mogu da ispune sve epidemiološke mjere i zahtjeve", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније