Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

16. 10. 2020. 10:20 >> 10:25

ISTRAŽIVANJE MLJMP

Sve više zaposlenih Roma i Egipćana

Ključni nalazi istraživanja o socio-ekonomskom položaju Roma i Egipćana u Crnoj Gori koje je realizovalo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava (MLJMP) pokazuju da se procenat onih koji nemaju posao smanjuje u odnosu na istraživanja iz 2016. i 2018. godine, ali je i dalje daleko iznad prosjeka.

Istraživanje je pokazalo i da raste broj onih koji rade u javnom sektoru i imaju stalni radni odnos, ali i da u svakom drugom romskom domaćinstvu niko ne radi, dok je svaki drugi ispitanik prijavljen na evidenciju nezaposlenih Zavoda za zapošljavanje Crne Gore.

"U poređenju sa istraživanjima iz 2016. i 2018. godine vidimo da se procenat ispitanika koji ne posjeduje dokumenta smanjio. Iako je visok procenat članova zajednice riješio pitanje dokumentacije, i dalje postoji određeni broj onih koji nemaju odgovarajuća dokumenta. Procenat takvih je viši među doseljenim Romima i Egipćanima kada je u pitanju ovjerena zdravstvena knjižica, upis djece u matične knjige rođenih, te uvjerenje o državljanstvu", navodi se u saopštenju MLJMP.

U poređenju sa istraživanjima iz 2016. i 2018. godine, broj ispitanika koji svoje zdravstveno stanje opisuju kao veoma ili uglavnom dobro je, kako su kazali, u kontinuiranom porastu.

"Oko 16.5% ispitanika tvrdi da u njihovoj porodici živi bar jedna osoba koja ima teško zdravstveno stanje ili invaliditet. Prosječna starost članova romske i egipćanske populacije izmjerena je na gotovo 56 godina. Osim toga, svega 10% ispitanika je upoznato sa tim da u njihovoj zajednici postoji saradnik u zdravstvenoj zaštiti. Oni koji znaju da postoji, uglavnom smatraju da je to veoma ili donekle korisno za njih (57.6%)", kazali su iz Ministarstva.

Rezultati dalje pokazuju da čak 68.9% ispitanika tvrdi da je tokom epidemije u potpunosti ili djelimično ostalo bez izvora prihoda.

"Veliki broj ispitanika tvrdi da nije imao dovoljno osnovnih namirnica i dezinfekcionih sredstava tokom epidemije korona virusa, čak 54% tvrdi da nije imalo pristup drugim sredstvima za dezinfekciju, a 37.6% pristup sapunu i vodi. Njih 50.4% tvrdi da nijesu imali dovoljno zaštitnih maski", navodi se u saopštenju.

Što se stanovanja i stambenog pitanja tiče, rezultati, između ostalog, govore da u Crnoj Gori i dalje veliki broj Roma i Egipćana živi u odvojenim naseljima gdje nema većinskog stanovništva.

"Svaki drugi ispitanik tvrdi da njegova porodica posjeduje objekat u kome živi, ali samo 14% ispitanika kaže da njegova porodica posjeduje zemljište na kome se nalazi taj objekat, dok veliki procenat domaćinstava u kojima žive ispitanici nemaju osnovne uslove za pristojan život u domaćinstvu", kazali su iz MLJMP.

Trećina punoljetne romske i egipćanske zajednice, odnosno 32.5% je bez škole.

"Romkinje i Egipćanke imaju u prosjeku značajni niži nivo obrazovanja od muškaraca. Procenat djece koja idu u vrtić se u odnosu na prethodni period smanjio. Podaci Ministarstva prosvjete o broju djece iz romske iz egipćanske populacije izraženi u apsolutnim brojkama konstantno su u porastu zbog čega je vjerovatno da su podaci o opadanju procenta djece u vrtićima uslovljeni sistuacijom izazvanom pandemijom Kovid-19", pokazalo je istraživanje.

U poređenju sa prethodnim istraživanjima bilježi se povećanje procenta djece koja pohađaju osnovnu školu, dok je broj mladih koji pohađaju srednju školu ostao gotovo isti kao i 2018. godine. Crnogorskim jezikom se funkcionalno služi dvije trećine romske i egipćanske zajednice, što je porast u odnosu na prethodno sprovedena istraživanja.

"Istraživanje je pokazalo i da je povećan broj korisnika usluga centara za socijalni rad, a takođe i osoba koje su koristile neku vrstu materijalne pomoći ili jednokratnu pomoć. Nešto manje od polovine ispitanika tvrdi da koristi usluge i pomoć centara za socijalni rad, dok jedna trećina tvrdi da prima materijalnu pomoć svakog mjeseca. Takođe, jedna trećina tvrdi da je u posljednje četiri godine primila jednokratnu materijalnu pomoć. Posebno je važno uočiti značajan rast obuhvata državne pomoći koja je namijenjena djeci sa invaliditetom", navodi se u saopštenju.

Romska i egipćanska zajednica uopšte nije ili donekle nije uključena u crnogorsko društvo, tvrdi svaki drugi ispitanik.

"Osim toga, ne postoje značajne razlike između muškaraca i žena kad je u pitanju rodna ravnopravnost, ali i jedni i drugi imaju nešto 'zahtjevniji' odnos prema ženama. Najveći broj ispitanika tvrdi da je prisustvovao obukama o zapošljavanju i zdravlju, a najmanji o rodnoj ravnopravnosti. U odnosu na 2016. i 2018. godinu, povećan je i udio ispitanika koji je slušao ili gledao programe posvećene romskim pitanjima, kulturi i jeziku", navode iz MLJMP.

U odnosu na pitanja koja su se ticala stava o učešća u donošenju odluka, odnosno političkom odlučivanju samo 21% ispitanika kaže da postoji neki političar kome vjeruju i još manje od toga (18%) da postoje političari koji zastupaju romsku i egipćansku populaciju na pravi način, dok čak 76% ispitanika tvrdi da ne razumije najvažnija politička dešavanja u zemlji.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније