Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Pobjeda ]

16. 10. 2020. 07:19   >>  07:19

UCG

Prijemni položilo 756, palo 86 studenata

Prijemni ispit za upis na nove dvogodišnje master studije položilo je 756 studenata, a nije njih 86.

Sa Univerziteta Crne Gore rečeno je Pobjedi da su ukupno polagala 842 studenta, a ova vrsta provjere znanja bila je dodatni uslov za upis utvrđen Zakonom o visokom obrazovanju, Statutom Univerziteta Crne Gore i Pravilnikom o bližim uslovima, kriterijumima i postupku upisa u prvu godinu master studija Univerziteta Crne Gore.

"Pravo na upis steklo je 739 kandidata na način što se sabrao broj bodova opšteg uspjeha do 50 bodova, u skladu sa množenjem indeksa uspješnosti sa pet i uspjeh na prijemnom ispitu do 50 bodova", naveli su oni.

Struktura prijemnog ispita i literatura na osnovu koje su se sastavljala pitanja bile su usklađene sa programom visokog obrazovanja osnovnih studija svih 17 organizacionih jedinica na kojima se ispit polagao.

"U skladu sa članom 8 Pravilnika o bližim uslovima, kriterujumima i postupku upisa u prvu godinu master studija Univerziteta Crne Gore, sadržinu i strukturu prijemnog ispita utvrdili su fakulteti. Pripremu strukture i sadržine prijemnog ispita, sprovođenje i bodovanje rezultata ispita obavile su ispitne komisije", saopšteno je iz UCG.

Dvogodišnje master studije propisane su izmijenjenim Zakonom o visokom obrazovanju od 2017. godine kada je počeo da se primjenjuje novi model studiranja 3+2+3 ( osnovne, master, doktorske), umjesto 3+1+1+3 ( osnovne, specijalističke, magistarske, doktorske). Četvorostepeni sistem, kakav je ranije imao Univerzitet Crne Gore, za druge zemlje bio je nepoznanica, ,,što nas je suštinski izopštavalo iz integracijskih procesa obrazovanja“.

"Model 3+2+3 prepoznat je u evropskom prostoru visokog obrazovanja i odlikuje ga najbolje evropsko iskustvo po pitanju dostizanja standarda kvaliteta, uključivanja u proces usavršavanja i mobilnosti studenata i nastavnika, kao i učinak na tržištu rada", istakli su sa UCG.

Kako je dijelu javnosti bilo nejasno na koji način će se tretirati studenti koji su završili specijalističke studije, a sada žele da upišu dvogodišnji master, sa Univerziteta Crne Gore kazali su da će im se priznati jedna godina kao završena.

"Dvogodišnje master studije i dosadašnje specijalističke i master studije, koji su trajali po godinu, predstavljaju programe jednog istog nivoa obrazovanja, tako da će se godina specijalističkih studija, u cilju nastavka obrazovanja, priznavati kao prva godina (dvogodišnjeg) mastera", precizirali su oni tada, dodajući da svi imaju obavezu polaganja prijemnog ispita i upisa na master studije na konkurentnoj osnovi.

Danas drugi konkurs

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore raspisaće danas konkurs za upis studenata u prvu godinu budžetskih dvogodišnjih master studija u drugom roku, za studijsku 2020/2021. godinu.

Prijave za master studije, predavaće se u ponedjeljak, 19. oktobra, studentskim službama, a prijemni će se organizovati u utorak i srijedu, 20. i 21. oktobra.

Prema ranijoj odluci Upravnog odbora za upis studenata na dvogodišnje master studije predviđeno je 1.995 mjesta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније