Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: O.Z.

14. 10. 2020. 16:44 >> 16:54

REAGOVANJE

"Nijesmo nadležni za plaćeno odsustvo"

Ministarstva ekonomije i prosvjete saopštila su da njihovi resori nijesu nadležni za donošenje akta kojim se roditelju/staratelju djece uzrasta do 11 godina omogućava korišćenje prava na plaćeno odustvo.

Iz Institucije Ombudsmana ranije je saopšteno da su ministarstva prosvjete, zdravlja i ekonomije bila dužna da blagovremeno preduzmu sve potrebne radnje kako bi se stekli uslovi da roditelji/staratelji hranitelji i samohrani roditelji koriste mogućnost plaćenog odsustva.

Iz Ministarstva ekonomije kazali su da se ne mogu složiti sa Bjekovićem da nadležni resori nijesu preduzeli potrebne aktivnosti i uspostavili međusobnu saradnju o tom pitanju, te je izostalo donošenje odluke.

Navodi se da je Ministarstvo od početka epidemije do danas angažovalo sve raspoložive ljudske, tehničke i organizacione kapacitete u cilju pravovremene i efikasne realizacije Programa pružanja podrške privredi i zaposlenima u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije koronavirusa.

Iz tog resora su podsjetili da je Ministarstvo zdravlja donijelo naredbu za prekid obrazovno-vaspitnog rada u javnim i privatnim obrazovno-vaspitnim ustanovama, u prvom talasu epidemije, kao i mjeru kojom je bilo obezbijeđeno pravo na plaćeno odsustvo sa rada.

„Odmah nakon objava Ministarstva prosvjete o odlaganju školske godine sredinom avgusta, na predlog Ministarstva ekonomije, Vlada je na sjednici održanoj 28. avgusta usvojila Informaciju o realizaciji Programa subvencionisanja zarada u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije“, kazali su iz Ministarstva.

U informaciju je navedeno da se zbog zabrane rada predškolskih ustanova nastavlja subvencionisanje zarada zaposlenima koji koriste pravo na plaćeno odsustvo zbog čuvanja djece uzrasta do sedam godina i kada su u pitanju avgustovske zarade.

„Zbog odlaganja početka školske godine, septembarske zarade će se subvencionisati i zaposlenima koji koriste pravo na plaćeno odsustvo zbog čuvanja djece starosti do 11 godina i to srazmjerno ostvarenoj zaradi, a najviše do 50 odsto neto minimalne zarade i 50 odsto iznosa poreza i doprinosa na minimalnu zaradu“, navedeno je u Informaciji.

Iz Ministarstva su kazali da su od 1. oktobra počeli da primaju zahtjeve za subvenciju septembarskih zarada roditeljima djece do 11 godina koji koriste pravo na plaćeno odsustvo.

„Za prvih 12 dana oktobra isplaćeno je ukupno 1.039 subvencija u iznosu od 177 hiljada eura“, rekli su iz Ministarstva.

Oni su podsjetili da pravo na podnošenje zahtjeva za subvencionisanje septembarskih zarada, poslodavci i zaposleni mogu ostvariti do kraja mjeseca.

„Od početka primjene programa, po ovom osnovu je isplaćeno više od sedam hiljada subvencija u ukupnom iznosu od 1,47 miliona EUR“, kazali su iz Ministarstva.

Ministarstvo prosvjete: Ispunjene sve obaveze 

Nadležnosti Ministarstva prosvjete su jasne i definisane su zakonom. To je prije svega funkcionisanje obrazovnog sistema kako u redovim okolnostima, tako i u ovim, epidemiološki izazovnim, i tom zadatku koji nam pripada, smo se posvetili u prethodnih nekoliko mjeseci, navodi se u reagovanju.

Podsjećaju da je odluka o odgađanju školske godine donijeta je još u avgustu mjesecu, na predlog zdravstvenih vlasti i o navedenom su i javnost i relevatne instance obaviješteni odmah.

Ističu da je time, uz kompletne pripreme za školsku godinu, Ministarstvo prosvjete ispunilo obaveze iz svojih nadležnosti.

"Te obaveze uključivale su razradu modela nastave, pribavljanje, zajedno sa Upravom za imovinu, izuzetno velikih količina sve neophodne opreme i dezinfekcionih sredstava za škole, te brojne druge aktivnosti vezane za uredan početak godine. A, kako je već navedeno, radni odnosi roditelja naših đaka, ili preciznije, regulisanje prava na plaćeno odsustvo, nijesu u nadležnosti resora obrazovanja", saopštilo je Ministarstvo prosvjete.

Naveli su da su očekivali da se to činjenično stanje, koje je notorno, evidentira.

"Isto tako smo očekivali da i na isti način svi drugi subjekti dovedu do kraja ovu važnu priču, kako bi roditelji mogli da iskoriste one mogućnosti koje sa pravom očekuju. U svakom slučaju, bićemo i dalje na raspolaganju za sva pojašnjenja i realizaciju svih aktivnosti u domenu rada ovog resora", poručuju iz Ministarstva prosvjete.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније