Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

13. 10. 2020. 12:05 >> 13:02

MIHAILOVIĆ APELUJE

Hitno riješiti ključne probleme roditelja

Udruženje Roditelji uputilo je dopis predsjednicima države, Skupštine, Vlade, NKT-a, te ministrima prosvjete i zdravlja u kom traže hitno riješavanje, kako su istakli, ključnih problema roditelja u Crnoj Gori.


Nadležne su pozvali da učine sve kako bi roditelji čija djeca prate online nastavu u opštinama u kojima važe posebne mjere uvedene zbog korone, imali pravo na plaćeno odsustvo.

"Molimo vas da bude donijeta posebna mjera koja će to pravo da omogući i da ne dozvlite da se, kao u prethodnom periodu (avgust-septembar), prebacuje odgovornost i ignorišu ovi životni problem koji tište ogroman broj roditelja u Crnoj Gori", navodi se u dopisu koji potpisuje izvršna direktorica Udruženja Kristina Mihailović.

Apeluje na naležne da jasno i precizno bude napisana mjera da roditelji djece do 12 godina koja ne pohađaju nastavu u školama, imaju pravo na plaćeno odsustvo i da država obezbijeđuje subvencije za njihove zarade.

"Razumijemo da je kompletna ekonomija u problemu, ali će biti u još većem, jer će roditelji ostajati bez posla, a ovakvo ponašanje institucija se nastavi", upozorila je Mihailović.

Zahtijeva da roditeljima djece sa smetnjama u razvoju, koji imaju osnovce i srednjoškolce, bude omogućeno plaćeno odsustvo u toku trajanja online nastave, jer nije bitno koliko godina imaju, već je važno samo to da ne
mogu da prate samostalno online nastavu.

Ona je predložila da se uradi sve što je moguće, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, da u školama, koje budu održavale nastavu u učionicama, bude obezbijeđen produženi boravak za djecu najmanje prvi razred, i da on bude u trajanju do 16 časova, kako bi roditelji mogli da rade i obavljaju svoje poslovne obaveze.

"S tim u vezi predlažemo da se obezbijedi dodatna radna snaga", kazala je ona.

U obraćanju predsjednicima države, parlamenta, vlade Milu Đukanoviću, Aleksi Bečiću, Dušku Markoviću, te predsjedniku NKT-a Milutinu Simoviću, i ministrima prosvjete i zdravlja Damiru Šehoviću i Kenanu Hrapoviću, Mihailović navodi da ima potrebu da im skrene pažnju na probleme roditelja u Crnoj Gori koji, kako kaže, iz dana u dan postaju sve kompleksniji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније