Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

07. 10. 2020. 20:15 >> 22:09
3

EU INTEGRACIJE

Ocjena EK potvrda da smo lider u regionu

Crna Gora je kao najmanja zemlja u regionu inicirala krupnu istraživačku infrastukturu, baziranu na najsavremenijim tehnologijama. Po prvi put dobili smo najvišu ocjenu od Evropske komisije i jedna smo zemlja u regionu koja je ovako visoko ocijenjena. Ministarka nauke, Sanja Damjanović, u Dnevniku Televizije Crne Gore, istakla je da to potvrđuje da je Crna Gora lider u regionu kada su u pitanju EU integracije.

Na prvom mjestu za ponos su, ističe Damjanović, revolucionalni podsticajni zakoni u oblasti inovacija, a koji su, kako navodi, temelj inovativne privrede.

"Iznijeli smo strategiju pametne specijalizacije i na taj način pokazujemo je Crna Gora spremna da politike primjenjuje kao i zemlje članice EU,a sa druge strane mi smo i jedina zemlja kandidat za EU članstvo koja je iznijela ovu strategiju. Na početku smo bili na začelju, a sada smo pretrčali cijeli region", kazala je ministarka u Dnevniku.

Istakla je i da se radilo i posticala konkurentnost na nacionalnom nivou.

Rezultat je, kako navodi, da je Crna Gora sada postigla konkurentnost u najprestižnijem EU okvirnom programu Horizont 2020.

"Stopa uspješnosti Crne Gore i konkurentnost je iznad EU prosjeka", navela je Damjanović.

"Crna Gore je kao najmanja zemlja u regionu inicrala krupnu istraživačku infrastukturu baziranu na najsavremenijim tehnologijama, za region koji ima 40 miliona stavnovnika."

Damjanović ističe da prvi put postoji konkretna instraživačka infrastruktura, a to je SEEIIST projekat.

"Crna Gora je iznijela jedan ogroman projekat, koji je sada u srcu Evrope. Projekat targetira borbu protiv kancera. Mi sada koristimo znanje i kreativnost i najviše tehnologije međunarodnu saradnju i cijelu Evropu, pravimo jedan instrument koji predstavlja najmoderniju metodu liječenja kancera", kazala je ministarka. 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније