Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

07. 10. 2020. 13:36 >> 13:42
3

EKOLOŠKI POKRET "OZON"

"Ponižavajući Izvještaj EK za odlazeću Vladu"

Ekološki pokret "Ozon" saopštio je da je Izvještaj Evrospke Komisije (EK) o Crnoj Gori za 2020, u dijelu o poglavlju 27, ponižavajući za odlazeću Vladu, što je, kako kažu, najbolji pokazatelj lošeg upravljanja.

Smatraju da ponavljanje preporuka iz prethodnog Izvještaja za 2019, ukazuje na neefikasnost i neostvarivanje konkretnih pomaka, koji su vidljivi i mjerljivi.

"Poražavajući procenti u dijelu ostvarenosti primjene zakonodavnog okvira, strateških i akcionih planova, koji su odgovorno tvrdimo nerealni i ne pokazuju stvarno, mnogo gore stanje, morali bi zabtinuti cjelokupno društvo a posebno novu Vladu, koja veoma brzo mora pokazati da li je u stanju nositi se sa izazovima u ovom najkopleksnijem i finansijski najzahtjevnijem segmenu procesa pregovora", navode u saopštenju.

Ističu da je višedecenijska brutalna devastacija prirodnih resursa, ostavila trajne ekološke i ekonomske posljedice.

"Neophodno odgovoriti konkretnim i zaštitnim i sanacionim mjerama, iza kojih će stojati snažna sistemska podrška i međusektorska saradnja, što podrazumijeva i uključivanje svih relevantnih pojedinaca", dodaju u saopštenju.

Podsjećaju da odlazeća Vlada značajan period posljednjeg mandata nije imala ministra održivog razvoja i turizma, što, kako navode, dodatno upozorava da će zatečeno stanje biti veoma otežavajuće.

"Potrebno je napraviti drugačiji organizacioni model kako u resornom ministarstvu, tako i u Agenciji za zaštitu prirode,a naročito u Nacionalnim parkovima Crne Gore, koji su najgora karika sistema i zastiđe za državu kojoj u Ustavu piše da je ekološka. Potrebno je preispitati projekte koji su dokazano degradili životnu sredinu i društvo, poput regulacije rijeke Tare, planirane izgradnje vojnog poligona na Sinjajevini, malih hidroelektrana, monitoringa Skadarskog jezera, korišćenja resursa Jadranskog mora, koncesije na šume, vodotokove, riblji fond, lovnu faunu i mnoge druge za koje postoje sumnje naročito u kontekstu ekokriminalnih aktivnosti", ističu u saopštenju.

Ekološki pokret "Ozon" smatra da je taj Izvještaj EK morao dati osvrt na nikad lošiju saradnju Vlade sa organizacijama civilnog društva koje djeluju u oblasti životne sredine i klimatskih promjena, kao i na ignorantski odnos prema medijima koji imaju kritički stav, što je veoma bitna činjenica.

"U narednom periodu inteziviraćemo komunikaciju sa relevantnim tijelima EK, jer je očigledno i da načini na koji dolaze do informacija , nijesu dovoljno transparentni a osnovano sumnjamo da i tu ima prostora za preispitivanje relevantnosti izvora, obzirom na prioritetizaciju određenih problema, koji nijesu najveći sa aspekta javnog interesa. Nadamo se da će sljedeći saziv Vlade ozbiljno proučiti i Izvještaj EK, ali i naše reagovanje, izazvano potrebom jasnog informisanja javnosti o činjenicama", zaključili su u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније