Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

06. 10. 2020. 10:37 >> 10:52
1

RAKOČEVIĆ

Država da promijeni odnos prema radnicima u trgovini

Ukoliko se u skorijoj budućnosti ne promjeni odnos države prema radnicima u trgovini, tražiće se njena odgovornost, kazao je predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa Crne Gore Nenad Rakočević.

"Poseban problem predstavlja veliki pritisak na radnike trgovine da ne smiju formirati sindikate, koji bi im koliko toliko pomogli u poboljšanju njihovih uslova za rad. Neophodno je formirati i nove sindikate trgovine na većim nivoima, jer ovi postojećih kao da nema, minorni su i bave se sami sa sobom", kazao je Rakočević povodom 7. oktobra Međunarodnog dana dostojanstvenog rada.

Ovogodišnji 7. oktobar posvećen je radnicima trgovine.

Rakočević apeluje na relevantne adrese da se, kako je kazao, što prije late posla i krenu u sređivanju stanja u tom sektoru.

"Smanjuju im plate, dijele se otkazi, povećava se radno vrijeme, ne plaćaju im za prekovremeni rad i obavezno doprinosi najčešće uplaćeni na minimalcu. Ukoliko neka firma ne zaradi očekivano, kriv treba da bude menadžment, a ne radnik koji čitav dan istovara i slaže pakete ili stoji za kasom", navodi se u saopštenju.

Predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa ocjenjuje da se Međunordni dan dostojanstvenog rada danas dočekuje u nikad nezavidnijoj situaciji.

"Dostojanstveni rad je danas očigledno manje važan od samog rada. Danas je važno sačuvati radno mjesto, a o dostojansvenim ili normalnim uslovima za rad suvišno je pričati. U trenutku kada je svjetska pandemija kovid 19 preuzela primat po pozornosti i problemima, kada je najvažnije sačuvati zdravlje, mnogi neće pridavati poseban značaj ovogodišnjem 7. oktobru. Dostojanstvo radnika ogleda se ako se on prvo tretira kao čovjek, a ne kao rob, kada ima dostojansvenu zaradu sa punim doprinosima, kada ima normalno radno vrijeme, kada se primjenjuju sve mjere zaštite na radu, kada ne mora lično dostojanstvo eliminisati zarad preživljavanja porodice", kazao je Rakočević.

 

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније