Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dan ]

06. 10. 2020. 06:53 >> 06:53
2

IZVJEŠTAJ OMBUDSMANA

Uslovi u nekim sobama istražnog zatvora ponižavajući

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda utvrdio je da su uslovi u pojedinim sobama u istražnom zatvoru Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) ponižavajući jer ne postoje adekvatni uslovi za redovno održavanje higijene, piše Dan.

 

Pojedini pritvorenici nemaju krevet, pa spavaju na dušeku na podu, a nijesu ispoštovane ni sve mjere zaštite od novog virusa Kovid-19.

Ombudsmanu se anonimnom prijavom obratio pritvorenik koji je naveo da su uslovi u sobama L2, L3 i L4 nehumani jer, na primjer, 12 osoba boravi u 15 metara kvadratnih, bez tople vode i sa trulim čučavcem.

U prijavi se navodi i "da dvanaesti pritvorenik spava na zemlji, odnosno samo na dušeku, kao i da su lica koja tamo borave za potrebe održavanja higijene dobila samo po jedan sapun, litar deterdženta i 10 vreća za đubre, što se dobija jednom u 15 dana, iako je u trenutku podnošenja pritužbe već bila proglašena epidemija virusa korona”.

Pojašnjava i da je kupanje omogućeno samo subotom, te da u tuš kabinama postoji samo pet bojlera od kojih su dva u funkciji.

Kupatila i prostorije ne dezinfikuju, kao ni kolica za hranu, a posuđe kao i hranu pritvorena lica peru hladnom vodom, jer tople nema.

Ističe i da su pritvorenicima onemogućeni redovni kontakti sa porodicom, a da je u vrijeme epidemije ponašanje osoblja zatvora kao i zdravstvene službe nehumano, da se terapija prima sa zakašnjenjem od pet dana ili nikako, a kada se napiše molba za doktora to obično završi u kanti, jer niko ne zove na pregled.

Konačno, naveo je i da se proizvodi iz zatvorske kantine ne dobijaju redovno usled greške službenika koji je zadužen za nabavku proizvoda iz kantine.

Na kraju je pozvao predstavnike Institucije Zaštitnika da posjete Istražni zatvor i uvjere se u iznijete navode, što su oni i uradili i zatekli manje-više opisano stanje.

Ombudsman je tražio izjašnjenje UIKS-a, iz kojeg su ga obavijestili da su u Istražnom zatvoru preduzeti radovi na poboljšanju materijalnih uslova, uključujući adaptaciju dijela soba, te da su u trenutku posjete četiri sobe bile u procesu renoviranja.

Utvrđeno je i da materijalni uslovi u devetokrevetnoj sobi L2 nijesu u skladu sa domaćim propisima i međunarodnim standardima u pogledu površine (površina 28,8m2) i maksimalnog broja lica, imajući u vidu da je u trenutku posjete ova soba bila i prekobrojna jer je u njoj boravilo deset lica, što nije u skladu sa minimalnim međunarodnim standardom od četiri kvadrata po jednoj osobi.

Ista situacija je bila i u sobi L3, dok je L4 prostorija u momentu posjete bila poluprazna jer su od devet kreveta bila popunjena četiri.

Ombudsman je konstatovao da su samo u sobi L4 vazduha i higijene bili zadovoljavajući, te da većina pritvorenika nije na vrijeme dobila higijenski paket.

Otkriveno je i da se pritvorenici mogu tuširati jednom nedjeljno, eventualno dva puta, a u trenutku posjete kapaciteti Istražnog zatvora bili su preopterećeni jer je u njemu bilo pritvoreno 330 osoba.

Zaštitnik zaključuje da navedeni materijalni uslovi, uz prekobrojnost soba L2 i LZ, zbirno rezultiraju ponižavajućim postupanjem u odnosu na pritvorena lica u njima.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније