Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dnevne novine ]

06. 10. 2020. 06:31   >>  18:58

EURYDICE I EK

Zarade nastavnika među najnižim u Evropi

Plate prosvjetnih radnika u Crnoj Gori su među najnižima u Evropi, a tokom 2018/19. nije zabilježeno značajno uvećanje zarada u odnosu na 2017/18. godinu, pokazuje posljednji izvještaj mreže Eurydice i Evropske komisije, pišu Dnevne novine.

Kako se navodi, izveštaj o platama i dodacima nastavnika i direktora škola u zemljama Evrope u kojima se sprovodi Erasmus+ program pokazuje da su u 2018/19. godini najniže plate primjećene u zemljama sa najnižim BDP-om po stanovniku (Letonija, Mađarska, Poljska, Rumunija, Slovačka, Crna Gora i Srbija), a najveće stvarne zarade su u zemljama sa najvišim BDP po stanovniku (Danska, Nemačka, Irska, Holandija, Austrija, Finska, Island i Norveška).

Tako je u Crnoj Gori godišnja bruto zakonska početna zarada za redovne, potpuno kvalifikovane nastavnike u javnim školama 2018/19. bila 8.132 eura, dok je, na primjer, u Hrvatskoj bila 13.547, u Sloveniji 18.658, Rumuniji 8.413, u Grčkoj 13.104, Francuskoj 26.329 eura itd.

Ipak, prema ovom istraživanju, godišnje plate nastavnika početnika u Crnoj Gori su veće nego u u Srbiji (6.217), Sjevernoj Makedoniji (6.038 za najniži i 6.482 za najviši nivo obrazovanja), Albaniji (4.214 za najniži i 5.457 za najviši nivo obrazovanja), ali i u Bugarskoj (5.161 eura).

Nastavnicima su, kako se ističe, zakonski povećane zarade u većini obrazovnih sistema, ali su povećanja zarada uglavnom bila skromna ili povezana sa indeksom inflacije.

„U Grčkoj, Luksemburgu, Portugaliji, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Švajcarskoj, Lihtenštajnu i Crnoj Gori, jedva da je došlo do promjena u odnosu na 2017/18″, ističe se u izvještaju.

Za razliku od toga, u Bugarskoj, Češkoj, Estoniji, Letoniji, Litvaniji, Mađarskoj, Rumuniji i Slovačkoj plate nastavnika poboljšale su se zahvaljujući sprovođenju mjera uvedenih prethodnih godina.

„Ove zemlje pokazuju jedan od najvećih porasta početnih zarada (prilagođenih inflaciji) u posljednje četiri godine u EU. Od 2014/15. početne zarade prilagođene inflaciji takođe su se znatno povećale u Irskoj, Malti i Švedskoj”, navodi se u izvještaju.

Istraživanjem je utvrđeno da u prosjeku nastavnici predškolskog uzrasta obično zarađuju manje, a učitelji viših razreda srednje škole više.

Međutim, u dvanaest zemalja, među kojima je i Crna Gora, zakonska zarada nastavnika početnika je ista za posao na svim nivoima obrazovanja, ističe se u istraživanju.

Istovremeno, Crna Gora spada u grupu zemalja u kojima se veći koeficijent ili indeksni poen primjenjuje u obračunu plata nastavnika koji imaju kvalifikaciju višu od minimalne, pa se koeficijent zarade povećava za 0,50 za master studije i 0,90 za doktorat.

Dok se u zemljama poput Holandije, Irske i Poljske u prvih 15 godina rada plate mogu povećati od 62 do 76 odsto, u ostalim zemljama je nešto drugačija situacija.

Početne plate mogu se povećati za oko 50 odsto nakon 35 godina staža u Italiji i nakon 40 godina službe u Slovačkoj i Sjevernoj Makedoniji.

Sličan radni staž je neophodan i u Crnoj Gori, ali za uvećanje zarade od 30 odsto.

Istraživanje je pokazalo da su direktori škola često plaćeni na drugačijoj skali plata od nastavnika, a njihove plate imaju tendenciju da se povećavaju s veličinom škole, što je slučaj i u Crnoj Gori.

U većini obrazovnih sistema postoje značajne razlike u platama među direktorima škola, u zavisnosti od veličine ili drugih karakteristika škole i drugih faktora, kao što su iskustvo i odgovornosti direktora.

Takođe, primjećeno je da su direktori škola u Crnoj Gori plaćeni po određenom rasponu plata, ali da ne primaju dodatak za upravljanje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније