Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

05. 10. 2020. 12:35   >>  12:35

SINDIKAT PROSVJETE

Kombinovana nastava-nemoguća misija

Svim učenicima treba omogućiti da nastavu pohađaju u školi uz striktno pridržavanje mjera Instituta za javno zdravlje (IJZ), kazali su iz Sindikata prosvjete, navodeći da je model kombinovane nastave "nemoguća prosvjetna misija".

Iz SPCG poručili su društvenim i prosvjetnim vlastima da je učenje na daljinu nužno zlo.

“Kombinovani model nastave nemoguća je prosvjetna misija. Stoga, šaljemo jasnu poruku da u narednom periodu treba uvesti sve učenike u učionice, uz striktno pridržavanje mjera IJZ-a”, navodi se u saopštenju SPCG povodom 5. oktobra - Svjetskog dana nastavnika.

Predsjednik podgoričkog odbora SPCG Slobodan Savović smatra da Ministarstvo prosvjete nije ništa učinilo da olakša početak školske godine učenicima.

Prema njegovim riječima, mnogo je više nedoumica i neriješenih pitanja u vaspitno - obrazovnom procesu u odnosu na ona koja su riješena.

“Tokom ljeta su u kontinuitetu ulagani napori da se sa odgovarajućim obrazovnim vlastima obezbijedi da povratak u škole bude što sigurniji i zdraviji, usklađujući potrebu za povratkom učenika u učionicu sa zaštitom uslova rada i zaštitom zdravlja i sigurnosti nastavnika i učenika”, naveo je Savović.

On je kazao da je SPCG cijelo ljeto vrijedno radio da što više olakša nastavnicima i učenicima i da što bolje definiše radno - pravne uslove za prosvjetne radnike.

“Nažalost, Ministarstvo prosvjete nije imalo sluha za nas. Sve se svelo na entuzijazam i posvećenost prosvjetnih radnika i puku improvizaciju prosvjetnih vlasti”, rekao je Savović.

Kako je naveo, uvažavajući izuzetan trud nastavnika i ostalih zaposlenih u obrazovanju i izuzetnu energiju, kreativnost i inovativnost koju su pokazali tokom pandemije, ovogodišnji Svjetski dan nastavnika proslavlja nastavnike i njihove sindikate, koji su preuzeli vođstvo tokom krize.

“Razvoj dugoročne vizije vaspitno - obrazovnih ustanova i obrazovnih sistema za kvalitetno obrazovanje u 21. vijeku izvan pandemije koronavirusa sada mora biti naš cilj”, dodao je Savović.

Kako je kazao, promovisanje pristojnih uslova rada, ljudskih i sindikalnih prava, jačanje socijalnog dijaloga i obnova sindikata zajedno sa promovisanjem kvalitetnog obrazovanja, sada su više nego ikada prioriteti kojima teže i solidarno ih brane.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније