Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

02. 10. 2020. 17:53 >> 17:52
1

SAVJET ZA KONTROLU POLICIJE

Pokazali posvećenost primjeni zakona i zaštiti ljudskih prava

Policijski službenici u ovoj godini intenzivno su primjenjivali ovlašćenja u osjetljivim društvenim i političkim prilikama i pokazali posvećenost primjeni zakona i odgovornost za zaštitu ljudskih prava, ocijenili su iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

 

Savjet je, kako je saopšteno, čestitao Dan unutrašnjih poslova svim službenicima Uprave policije, Sindikatu Uprave policije, direktoru i rukovodstvu Uprave policije i ministru unutrašnjih poslova Mevludinu Nuhodžiću.

Iz Savjeta su ocijenili da su policijski službenici, posebno kod održavanja litija i političko-vjerskih skupova protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti, djelovali suzdržano, neutralno i objektivno.

“U takvim situacijama registrovani su i pojedinačni primjeri prekoračenja ovlašćenja i neprofesionalnog postupanja koje je Savjet, gotovo prvi, registrovao i odlučno osudio”, navodi se u saopštenju.

U Savjetu smatraju da, i pored političkih i drugih pokušaja da se ti slučajevi preuveličaju i dovedu u ravan sa postojanjem sistemske torture, jednako je neprihvatljivo da se oni potcjenjuju i minimiziraju.

“Nedopustivo je da legitimne aktivnosti policijskih službenika budu kompromitovane upotrebom disproporcionalne sile i sredstava prinude”, kazali su iz Savjeta.

Zato, kako su naveli, građanski nadzor koristi Dan policije da afirmiše etičke vrijednosti policije i ukaže da poštovanje ljudskih prava mora biti osnovno pravilo policijskog postupanja.

"Zbog toga je od ključne važnosti da se ostvareni napredak i policijski kredibilitet ne dovedu u pitanje i da se spriječi i sankcioniše svaki mogući pokušaj prikrivanja identiteta policijskih službenika koji nijesu profesionalno postupali", poručili su iz Savjeta.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније