Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina business ]

02. 10. 2020. 18:40 >> 18:44

IA

Novi skupštinski saziv temeljno da pristupi svakom saslušanju

Pozivanje na obračun u Skupštini još je jedna u nizu bahatosti uprave Plantaža, smatraju u nevladinoj organizaciji Institut Alternativa (IA). Kako su naveli novi skupštinski saziv temeljno treba da pristupi svakom saslušanju povodom negativnog mišljenja.

 

“Pored niza netačnih tvrdnji, posebno je važno istaći da rasprava u Skupštini nije mjesto da uprava Plantaža organizuje svoju predstavu i osporava nalaze Državne revizorske institucije (DRI) uz saveznike iz Instituta sertifikovanih računovođa, preispituje preporuke i ulazi u rasprave sa državnim revizorima”, navodi se u saopštenju IA.

Iz IA je saopšteno da je izvještaj DRI za skupštinsku raspravu polazna tačka. Kada dođe do saslušanja na skupštinskom Odboru, direktorica Plantaža treba da za poslanike pripremi izvještaj o tome šta je urađeno da se preporuke sprovedu i problemi otklone, a poslanici da traže odgovore na pitanja o nesprovedenim preporukama, ispitaju predstavnike Vlade o nadzoru nad Plantažama i pozabave se pojedinačnim i sistemskim problemima.

“Posebno je problematično pozivanje na Institut sertifikovanih računovođa da provjerava izvještaj DRI i daje upravi “super vještačenje” izvještaja. Ponavlja se scenario iz revizije Regionalnog vodovoda, gdje je takođe Institut pozivan da provjerava nalaze DRI i brani stav uprave”, dodaje se u saopštenju.

U IA smatraju da je ta izjava Odbora direktora Plantaža i angažovanje Instituta priprema scene da skupštinsko saslušanje bude okršaj dva suprotstavljena stava, u maniru Petra Ivanovića i njegove, ničim izazvane, sjednice o Regionalnom vodovodu i DRI na Odboru za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje 2018. godine.

“Novi skupštinski saziv ne smije sebi da dozvoli takve predstave i mora temeljno da pristupi svakom saslušanju povodom negativnog mišljenja, gdje će se unaprijed tražiti sve informacije od subjekta revizije i rasrpava precizno foksirati na probleme i njihovo rješavanje - ne na odbranu i stajanje na nečiju stranu”, smatraju u IA.

Sa druge strane, kako su dodali, treba primijetiti da jedino javna preduzeća na taj način osporavaju nalaze i preporuke DRI.

“Pamtimo da je nekadašnji direktor Montenegro Airlinesa, Zoran Đurišić je prijetio tužbom zbog revizorskog izvještaja DRI. Epopeja između Regionalnog vodovoda i DRI traje već godinama, opet uz čudnu ulogu Instituta sertifikovanih računovođa. Sada i Plantaže ulaze u ovaj neslavan krug”, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније