Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ PR Centar ]

02. 10. 2020. 22:17   >>  22:16 1

ISHRANA VAŽNA

Djeca da doručkuju ili ručaju prije odlaska u školu

Prije odlaska u školu djeca obavezno treba da doručkuju ili ručaju, a za dobar imunitet važno je da ishrana bude balansirana, da piju mlijeko, jogurt, jedu integralne žitarice, mladi sir, kvalitetno meso, jaja, ribu, sezonsko voće i povrće, sjemenke i jezgrasto voće.

To je u izjavi za PR Centar kazala specijalista higijene u Institutu za javno zdravlje, Zorica Đorđević, osvrćući se na početak školske godine, i navodeći da je pravilna ishrana veoma važna, jer se njome čuva zdravlje, poboljšava imunitet i uz održavanje lične higijene unapređuje okruženje u kome djeca borave.

„Vrlo je značajno da djeca ne izgube redovni ritam obroka, što podrazumijeva da djeca koja su prije podne u školi, obavezno prije škole doručkuju. Predviđeno je da boravak u školi bude kraći nego inače i samim tim nije preporučljivo da se u školi konzumira obrok, osim za djecu, koja iz različitih zdravstvenih razloga treba da ponesu obrok koji je prilagođen njihovom zdravstvenom stanju i vremenu kada se uzima“, pojasnila je Đorđević.

Istakla je da je važno da za doručak djeca jedu integralne žitarice, mliječne proizvode, uz dodatak jaja, kvalitetnih suhomesnatih proizvoda, salate, svježeg ili jezgrastog voća.

„Doručak je nezamjenjiv i u zavisnosti od želja i potreba djeteta, roditelji mogu da organizuju taj obrok. Za djecu koja idu poslijepodne u školu, značajno je da ručak bude prije škole. Trebalo bi da ručak bude kuvani obrok, koji će sadržati meso ili ribu, sa povrćem, supica sa dodatkom hljeba, krompira ili neke druge žitarice. To treba da bude balansirani obrok i onda djeca nemaju potrebu za obrokom u školi“, kazala je Đorđević.

A najbolje piće za djecu je, kako je istakla, voda.

„Ako nose nešto da piju u školi, to treba da bude voda. Ne mora da bude sok, ni neki cjeđeni sok. Treba da ih naviknemo da je najbolje piće voda“, rekla je Đorđević.

Ona djeca, koja zbog zdravstvenih razloga moraju da jedu u školi trebalo bi, u zavisnosti od prehrambenih potreba, da ponesu sendvič sa integralnim hljebom, voćku, voćni jogurt ili da to bude kombinacija u kojoj će se koristiti sjemenke ili jezgrasto voće.

„Ne treba to da bude velika količina. Može da se ponese samo jedna voćka, jabuka ili banana. Za sve obroke koji se konzumiraju u školi izuzetno je važna higijena ruku i prostora. Djeca moraju imati sredstvo za dezinfekciju ruku, vlažne maramice“, rekla je Đorđević.

Preporuka je da se u ishrani djece koriste namirnice koje su sezonske i u periodu kada prispjevaju cijena im je najprihvatljivija.

„Sve to traži malo vremena i angažmana. Nekada pođemo za onim što nam je lakše, ali moramo da budemo svjesni da je za dječji imunitet, i za imunitet svih, svlo važno da nam ishrana bude balansirana i da imamo svega. Za djecu je nephodno da bude integralnih žitarica, mliječnih proizvoda. Djeca moraju da piju mlijeko, jogurt, da jedu mladi sir, kvalitetno meso, jaje, ribu, sezonsko voće i povrće, sjemenke, jezgrasto voće. Nisu to velike količine, zbog kojih bi bio upitan novac“, objasnila je Đorđević.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније