Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dan ]

02. 10. 2020. 07:46 >> 07:46
13

ADVOKAT MCP

Ugovor sa državom da potpisuje mitropolit

Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) obavezno treba potpisati prije i nevezano za povlačenje ili izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti, a potpis u ime Crkve treba da stavi u Crnoj Gori mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, ocijenio je opunomoćeni zastupnik Mitropolije crnogorsko-primorske, advokat Dalibor Kavarić, piše Dan.

 

On je povodom polemike oko izmjena ili ukidanja spornog zakona, te da li temeljni ugovor treba potpisati sa crkvenim vlastima na Cetinju ili u Beogradu, kazao da ono što je sigurno jeste da će ugovornu stranu opredijeliti sama Crkva, a ne političari, a što je u ovom slučaju SPC Patrijaršija u Beogradu, koja u Crnoj Gori djeluje preko svojih nadležnih episkopija, odnosno Mitropolije crnogorsko-primorske.

"Temeljni ugovor sa SPC u Crnoj Gori obavezno treba potpisati prije i nevezano za povlačenje ili izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Vjerovatno će kao npr. i u slučaju Hrvatske, i u Crnoj Gori nadležni episkopi zastupati SPC prilikom zaključenja Ugovora, a sve na osnovu odluke Svetog arhijerejskog sinoda SPC i specijalnog ovlašćenja Sinoda koje potpisuje patrijarh, i u kome se oni ovlašćuju da u ime svojih episkopija i u ime SPC potpišu ugovor u ovom slučaju sa državom Crnom Gorom. Crkva je sama organizovana tako da je patrijarh zakonski zastupnik cijele Crkve i ujedno i svoje eparhije Mitropolije beogradsko-karlovačke. S tim što s obzirom na to da se radi o aktu velikog značaja koji trajno opredjeljuje budućnost Crkve u jednoj državi, takve ugovore potpisuje Crkva kao matica, odnosno SPC kao pravno lice i u njeno ime nadležne episkopije sa svim atributima koje imaju u toj državi”, pojašnjava Kavarić za Sputnjik.

On navodi da temeljni ugovor ne može potpisati Episkopski savjet, jer je u pitanju samo operativno tijelo, ali ne i pravno lice.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније