Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

01. 10. 2020. 18:56 >> 18:55
26

EPISKOPSKI SAVJET SPC

Od nove vlasti očekuju da donese novi vjerski zakon

Episkopski savjet Srpske Pravoslavne crkve i pravni ekspertski tim smatraju da je potrebno što skorije rješavanje pitanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti i očekuju da će konstituenti nove vlasti usvojiti novi zakonski tekst zasnovan na poštovanju slobode vjeroispovjesti i važećih međunarodnih standarda.

 

Oni su održali sastanak na Cetinju u vezi, kako su saopštili, neophodnosti regulisanja civilizovanog odnosa države prema crkvi, a povodom najnovijih društveno-političkih promjena.

Naročito su, kako su naveli u saopštenju na sajtu MCP, razmatrali pitanje “uklanjanja štetnog dejstva, po život crkve i crnogorski pravni sistem, izazvanog usvajanjem diskriminatornog i neustavnog Zakona o slobodi vjeroispovjesti”.

“Konstatovano je da su prethodnih dana iznijete različite političke inicijative i predlozi za regulisanje ovih pitanja, sve redom legitimne i pravno obrazložene, da su istovremeno i dobronamjerne, ali da je Crkva, u ovom trenutku opredjeljena za što skorije i efikasnije zatvaranje ovog pravnog pitanja u našoj državi”, navodi se u saopštenju.

Episkopski savjet očekuje da će konstituenti nove crnogorske vlasti usvojiti zakonski tekst zasnovan na, kako kažu, poštovanju slobode vjeroispovjesti, crkvene stvarnosti, Ustava i važećih zakona iz oblasti koje se tiču života i rada tradicionalnih crkava i vjerskih zajednica u Crnoj Gori, ali i važećih međunarodnih standarda.

Пратите нас на

Коментари26

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније