Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

01. 10. 2020. 15:00 >> 19:53
3

SINDIKAT PROSVJETE

"Prosvjetnim radnicima platiti dodatni rad"

Sindikat prosvjete zatražio je da Vlade počne pregovore kako bi se pronašao način da prosvjetnim radnicima bude plaćen dodatni rad tokom pandemije koronavirusa.

Potpredsjednik Sindikata Nikolaj Knežević rekao je na konferenciji za novinare da ta radnička organizacija ne može čekati novu Vladu, kako bi se to pitanje valorizovalo.

„Insistiramo da se otpočnu pregovori sa trenutnom Vladom, da prosvjetni radnici početkom školske godine imaju konkretan odgovor šta će biti valorizovano, šta će nam biti plaćeno", kazao je Knežević.

On je objasnio da Sindikat ne možemo čekati novu Vladu da sa njima počne pregovore jer se može desiti da nova vlada bude formirana u decembru.

Knežević ja naveo da u Sindikatu smatraju da su trebali više da budu uključeni u pripremu školske godine.

On je rekao da je pandemija koronavirusa pokazala koliko su prosvjetni radnici kvalifikovani za posao kojim se bave.

„Smatramo da je trebalo organizovati više seminara u periodu zatišja prije drugog talasa koronavirusa za obuku nastavnika za korisćenje nove tehnike. Mi kao Sindikat smo na početku podržali nastavu na daljinu i svi smo se odazvali“, kazao je Knežević.

On ja rekao da je Sindikat očekivao da će za dosadašnji rad dobiti adekvatnu finansijsku pomoć.

„Insistiramo na pronalaženju adekvatnog načina vrednovanja dodatnog rada koji se pojavio ovakvim sistemom onastave“, kazao je Knežević.

Vršilac dužnosti predsjednika Sindikata Slavka Bošković rekla je da Sindikat nikada neće odustati od borbe za dostojanstvo svakog zaposlenog u obrazovnom sistemu.

Ona je kazala da su razgovorali sa predstavnicima Ministarstva prosvjete.

„Imali smo obećanje da ćemo po nešto rješavati u hodu, ali kako školska godina bude odmicala većina problema ostaće da rješavamo sa novom Vladom. Mi nećemo odustati od principa“, poručila je Bošković.

Ona je kazala da će ova školska godina zahtjevati dodatne napore za radnike u obrazovnom sistemu.

„Moramo sačuvati prvenstveno zdravlje i da pokušamo da sačuvamo kvalitetnu nastavnu godinu, da uspijemo da implementiramo i realizujemo predmetne programe i da djeci priuštimo da na neki način završe i ovu školsku godinu“, rekla je Bošković.

Predsjednik Glavnog odbora Milić Tajić kazao je da je to tijelo donijelo četiri zaključka.

„Prvi je da se prosvjetni radnici zdravstveno zaštite u svojim ustanovam, drugi je povećanje zarade zaposlenima, treći da Ministarstvo pronađe rješenje za prosvjetne radnike koji su bili privremeno zaposleni i četvrt da se prosvjetnim radnicima omogući tehnika za rad“, rekao je Tajić.

Tajić je kazao da je njihov Sindikat razgovarao sa ministrom prosvjete i da im je kazao da su tehnička sredstva za obrazovno-vaspitne ustanove naručena u iznosu od četiri miliona EUR i da će se podijeliti obrazovnim ustanovama.

„Još nemamo tu opremu. Prosvjetni radnici nemaju dovoljno tehnike koja nam je neophodna za ovu vrstu rada. Smatram da će i Ministarstvo i država naći neko rješenje i razumjeti naše zahtjeve da ispune dogovor a i nihove obaveza prema nama“, zaključio je Tajić.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније