Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dan ]

01. 10. 2020. 06:42   >>  06:43

POČINJE ŠKOLA

Odjeljenja u izolaciji ako oboli više đaka

Roditelji učenika za koje danas počinje školska godina u učionici strahuju zbog pravila koje važi za sve škole da će, ukoliko se neki od đaka zarazi, ostala djeca nastaviti da pohađaju nastavu, ako budu nosili maske i poštovali distancu od dva metra.

Po istim pravilima radiće i škole gdje je i najteža epidemiološka situacija, u Beranama, Andrijevici i Nikšiću.

U ovim gradovima su na snazi rigorozne mjere, zabrana kretanja od 22 časa do pet ujutru, a zatvoreni su i ugostiteljski objekti.

Onlajn nastavu pratiće učenici sedmog, osmog i devetog razreda osnovne škole, kao i drugog, trećeg i četvrtog srednje.

Roditelji upozoravaju da je skoro neizvodljivo djecu primorati da sve vrijeme tokom časova nose maske i poštuju distancu, što može dovesti do masovnijeg obolijevanja.

Prva generacija prvaka sa maskama krenula je juče u OŠ "Savo Pejanović" u Podgorici. U tri odjeljenja raspoređeno je 78 učenika, a prijem prvaka je organizovan dan prije zvaničnog početka školske godine, kako bi se izbjegle gužve.

Direktorica OŠ „Pavle Rovinski” iz Podgorice Dijana Laković kazala je za Dan da, ukoliko se desi da jedno dijete u učionicu dobije temperaturu i simptome virusa korone, izoluje se u drugu prostoriju i obavijeste roditelji.

“U odjeljenjima gdje se pojavi jedno dijete sa simptomima ili je bolesno, neće biti izolovana ostala djeca i učitelj. Jedino ako se desi da dođe do infekcije više učenika, na primjer pet i više, onda će čitavo odjeljenje biti izolovano i obaviješteno Ministarstvo prosvjete i Institut za javno zdravlje. Uradili smo sve pripreme da počne školska godina kako treba, iscrtano je dvorište gdje će djeca biti u redovimau kojima se poštuje distanca od dva i po metra. Učenici će biti u dvije grupe po 15 đaka, prvi dan je planirano da imamo četiri termina zaulazak prvaka, kako bi svi bili zaštićeni”, ističe Laković.

Epidemiolog Dragan Laušević je saopštio da bi nenošenje maski u učionici, u slučaju pojave zaraženog učenika, dovelo do toga da svi kontakti i čitavo odjeljenje treba izolovati.

“To znači, da ukoliko se pojavi jedan slučaj u razredu, a svi ostali nose masku i drže distancu, nema potrebe da ostala djeca odlaze u kućnu izolaciju, samo dijete koje je inficirano. Naravno, ovo vrijedi u načelu. Svaki slučaj će se posebno analizirati”, kaže Laušević.

Direktorica OŠ "Njegoš” sa Cetinja Novka Milošević kazala je za Dan da su prema preporukama Instituta i Ministarstva spremni za početak nastave.

“Savjetovano nam je da, ako se utvrdi da je jedan učenik zaražen, a da su ostali poštovali mjere, nosili masku i držali distancu u učionici, nema bojazni da će se virus proširiti. Zbog toga neće biti potrebno da se izoluje čitavo odjeljenje. Jedino, ukoliko se desi da nijesu poštovali mjere i da su učenici bili bez maski, onda će morati svi da se izoluju iz odjeljenja. Dobili smo uputstva da obavijestimo Ministarstvo ako se zarazi neki nastavnik, sa kim je bio i u kontaktu, kako bi se spriječilo širenje virusa u školi”, navodi Milošević.

Direktor OŠ "Bajo Jojić” u Andrijevici Dobrašin Lalević istakao je juče da su preduzeli sve neophodne mjere kako bi se na adekvatan način ispoštovale preporuke nadležnih kada je u pitanju organizovanje nastave.

“Ukoliko se desi da neki đak tokom nastave dobije temperaturu ili pokaže neku zdravstvenu tegobu, onda se on odmah odvodi u prostoriju za izolaciju, koja je već određena u našoj školi”, kaže Lalović.

Pojasnio je da se đaci koji su pohađali nastavu sa inficiranom osobom od virusa korona neće izlovati niti podvrgavati testiranju, ukoliko neko od njih ne dobije određene simtome.

“Prilikom izvođenja nastave razmak između učenika biće dva metra. Svi učenici će nositi zaštitne maske. Djeca za vrijeme odmora neće napuštati učionice. Sve ovo ukazuje da su male šanse da se virus prenese u samoj školi, zbog čega se neće izolovati đaci koji su pohađali nastavu sa osobom za koju se, eventual no utvrdi da je pozitivna na korona virus”, istakao je Lalević.

Direktor Srednje medicinske škole iz Berana Žarko Raičević navodi da će, zbog preduzetih mjera, učenici u ovoj školi biti bezbjedniji nego na nekom drugom mjestu. Inače, Berane i Andrijevica nalaze se među opštinama sa najvećim brojem oboljelih.

“Kontaktirali smo sve roditelje i upozorili ih da nam predoče da li su njihova djeca imala kontakte sa oboljelim osobama od virusa korone. Stavili smo do znanja da ta djeca ne mogu da dolaze na nastavu dok se ne utvrdi da su zdrava”, naglasio je Raičević.

Direktorica nikšiće OŠ „Mileva Lajović Lalatović” Vera Božović kazala je Danu da je juče inspekcija dala pozitivno mišljenje za mjere koje su pripremili.

“U slučaju da se kod učenika pojavi visoka tjelesna temperatura ili neki drugi predznak infekcije novim virusom u okviru škole imamo dvije posebne prostorije za izolaciju. Učitelj ili nastavnik mene ili pomoćnika direktora škole obavještava o situaciji, dijete bude dovedeno u tu prostoriju za koju je zadužena jedna osoba. Ja ili moj pomoćnik potom obavještavamo roditelje, Epidemiološku službu i Sanitarnu inspekciju”, pojasnila je Božović.

Za djecu sa hroničnim oboljenjima onlajn

Učenici koji imaju hronična oboljenja i djeca sa psiho-fizičkim smetnjama nijesu u obavezi da prisustvuju nastavi, zbog opasnosti od virusa, već predavanja mogu pratiti onlajn. Roditelji preko 1.000 učenika pisali su peticiju protiv nošenja maski, navodeći da im one samo mogu ugroziti zdravlje.

Direktorica podgoričke škole „Vuk Karadžić” Svetlana Drobnjak poručila je da je određena bojazan potpuno očekivana.

“Poručujem da su sve škole, od onih gradskih do seoskih uradile sve što su mogle i što je trebalo da se uradi kako bi djeca bila bezbjedna, od opremanja sredstvima za dezinfekciju do toga da ćemo razgovarati sa njima, učiti ih kako se drži distanca, nosi maska i slično”, kaže Drobnjak.

Direktorica direktorata za predškolsko i osnovno obrazovanje Arijana Nikolić Vučinić kazala je da je trenutna epidemiološka situacija vrlo kompleksna i da se mijenja iz dana u dan.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније