Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

29. 09. 2020. 13:39   >>  13:39

NOVINE U UCG

Učenje na daljinu unaprijeđeno modulom BigBlueButton

Centar informacionog sistema Univerziteta Crne Gore dopunio je postojeću platformu za učenje na daljinu (Distance Learning) sa modulom za video konferencije BigBlueButton.

Direktor Centra informacionog sistema Miodrag Zarubica objasnio je da su u prethodnom semestru, za onlajn nastavu, profesori koristili eksterni servis za video konferencije (ZOOM).

“Od ovoga semestra, upotrebom ovog modula, na istoj platformi se aktivira video konferencija i može da se drži nastava sa svim funkcionalnostima koje su koristili i ranije", kazao je direkor Zarubica.

Neke od mogućnosti sistema su onlajn održavanje predavanja sa većim brojem učesnika, prenos slike - ekrana, prezentacije, kao i slike i zvuka sa kamere, javni “chat” za komentare i pitanja, upisivanje dijeljenih zabilješki, audio i video diskusije između učesnika. Moderator video poziva će moći da kontroliše aktivnosti učesnika, kao na primjer, da onemogući korišćenje mikrofona i kamere. Svako predavanje će moći da se snimi i objavi.

Distance Learning platforma, dodaje on, vezana je za centralni sistem ID identifikacije, tako da za pristup ovoj platformi, studenti koriste iste kredencijale, odnosno korisničko ime i šifru (password), koje koriste i za druge studentske servise, poput studentskog mejla ili korišćenja Eduroam mreže.

Studenti prve godine koji nemaju kredencijale mogu ih preuzeti putem onlajn servisa aktivirajnalog.edu.ucg.ac.me, koji je omogućio Centar informacionog sistema UCG.

„Svim studentima i profesorima omogućena je i tehnička podrška koju obavljaju IT administratori na univerzitetskim jedinicama, kao i zaposleni u Centru informacionog sistema UCG“, naveo je Zarubica i zaključio da je Univerzitet Crne Gore spremno dočekao početak nastave.

On je podsjetio da je Univerzitet Crne Gore usmjeren na kontinuirano unapređenje nastavnog procesa, pa i u otežanim uslovima, imajući u vidu situaciju izazvanu pandemijom virusa Kovid-19.

Nastava na Univerzitetu Crne Gore počela je uz preporuku Uprave UCG dekanima svih fakulteta da organizuju kombinovani model nastave, sa stalnim ili povremenim dolascima studenata u grupama, u zavisnosti od broja studenata i prostornih kapaciteta, strogo poštujući kako visoke standarde kvaliteta nastave tako i sve mjere Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti i preporuka Instituta za javno zdravlje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније