Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

26. 09. 2020. 10:19   >>  10:22 48

PISMO FCJK

"U CG se urušavaju identitetski temelji"

Fakultet za crnogorski jezik i književnost pisao je inostranim institucijama i organizacijama povodom, kako su naveli, urušavanja civilizacijskih dostignuća i identitetskih temelja Crne Gore. Oni su poručili da o interesima crnogorske države, njene kulture i jezika, materijalnog i duhovnog nasljeđa, ne može odlučivati niko izvan Crne Gore.

Iz FCKJ pisali su Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država, Reporterima bez granica, OSCE-u, Asocijaciji evropskih novinara, Evropskoj federaciji novinara I drugima. Kazali su da niko izvan Crne Gore ne može odlučivati o njoj po principima agresije i asimilacije.

“Na tome nam putu kao saveznici stoje tekovine savremene Evrope i modernih svjetskih država, na njih se pozivamo i samo u duhu pravde, ljudskih prava i apsolutne tolerancije želimo da inostrane institucije imaju kompletnu istinu o raspirivanju međukulturne netolerancije, jezika mržnje i agresije kojima se 2020. u srcu Evrope u jednoj maloj, ali staroj mediteranskoj zemlji pokušavaju urušiti njezini temelji”, navodi se u saopštenju.

Podsjećaju da je Crna Gora od okončanja Drugoga svjetskog rata kao ponosni dio zemalja pobjednica protiv fašističkih osvajača za sve vrijeme do danas baštinila i svečarski i suštinski temeljne vrijednosti antifašizma.

Osobito je tim vrijednostima, kako su kazali, posvećena u godinama nakon osamostaljenja 2006. učvršćujući se kao liberalno društvo kulturnih različitosti. Multikulturalnost i suživot Crnogoraca, Srba, Albanaca, Muslimana odnosno Bošnjaka, Hrvata i svih drugih bila je platforma razvoja crnogorskoga društva.

“Međutim, događaji od janura 2020. koje je pokrenula Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve s prosrpskim strankama u Crnoj Gori u vidi masovnih protesta (litija) u skoro svim crnogorskim gradovima temeljno su poljuljali dotadašnje stanje u multikulturnom i multietničkom biću našega društva”, navodi se u pismu.

Kako su naveli iz FCJK, dobro osmišljena medijska i propagandna strategija u informaciono jezgro raznim tehnikama lažnih vijesti i omalovažavanja istaknutih pojedinaca i procesa u savremenoj Crnoj Gori uključila je istorijske teme, kvazinaučne podatke, teorije zavjere i “oštru retoriku satanizovanja i prepoznavanja otpadnika od „prave vjere“, a po njihovu rezonu to jedino može biti – srpska vjera”.

“Netačnim i ničim argumentovanim porukama da su Srbi ugrožen narod u Crnoj Gori dali su sebi za pravo da istaknu parolu: Ne damo svetinje! te oko nje okupili najmilitantnije organizacije i pojedince poznate po identičnim izjavama još početkom ratnohuškačkih događanja u Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu i Hrvatskoj. Za svrhu širenja srpstva u Crnoj Gori početkom maja prošle godine u Srpskoj kući u Podgorici priređeno je predavanje i razgovor s prvim predśednikom Narodne skupštine Republike Srpske Momčilom Krajišnikom. Govorio je taj haški osuđenik o stvaranju Republike Srpske i o krizi identiteta Crnogoraca. Da bi program bio potpun, uživo iz Haga, iz ćelije Haškoga suda koji ga je osudio za genocid, uključio se u raspravu lično Radovan Karadžić. Karadžić je, pored ostaloga u diskusiji o statusu Srba u Crnoj Gori rekao: „Ako želiš da imaš nešto svoje i da bude tvoje, a to je država i dijete, da ne bude tuđe, ono se rađa u krvi“, navodi se u pismu.

Tvrde da je duh te poruke od januara do kraja avgusta 2020. pronosilo je Crnom Gorom sveštenstvo SPC okupljeno iz cijeloga regiona i prosrpske stranke.

“Brojne su ispovijesti o strepnjama, strahu i  nesigurnosti muslimanskoga stanovništva pored čijih kuća su se kretale kolone demonstranata sa srednjovjekovnim zastavama, slikama junaka iz srednjovjekovne mitologije i osvajačke istorije i ratnohuškačkim pjesmama i porukama”, kazali su iz FCJK.

 Nakon izbornog rezultata najveći dio predvodnika protesta (litija) dobio je priliku da formira novu vladu.

“ Prvih je dana slavlja posvjedočilo lice i naličje novih predvodnika crnogorske države ogrnuto slikama fašističkih kvislinga iz Drugoga svjetskog rata i velikosrpskim pjesmama. Tih su večeri kamenovane prostorije Islamske zajednice u Pljevljima, kamenovane su i neke muslimanske kuće, napisani su uvredljivi i prijeteći grafiti da se moraju iseliti iz Crne Gore”, navodi se u pismu.

Na takve scene po crnogorskim ulicama odgovorila je, kako su kazali, grupa domaćih intelektualaca, novinara i umjetnika saopštenjima i izjavama s apelom na mir i apelom da se zaustavi nacionalističko divljanje slično s početka 1990-ih.

“Svima koji su razumno reagovali i pozvali da se okupimo oko istinskih vrijednosti, pravde i čovjekoljublja automatski su stigli odgovori puni lažnih vijesti i govora mržnje na portalu in4s (koji suprotno Zakonu o medijima djeluje nelegalno i bez transparentnih podataka o vlasničkoj i uredničkoj strukturi, što je takođe i primjer u radu portala Borba), jednom broju medija u Srbiji, društvenim mrežama, te u komentarima na brojnim e-novinama đe im je prijećeno batinama, njima i članovima njihovih porodica, vrijeđani su po nacionalnoj osnovi ili kao navodni plaćenici staroga režima, izdajnici, javno su isticana njihova imena s pozivom da ih treba prepoznati i kazniti. Glavni savjetnik gdina Zdravka Krivokapića 17. septembra 2020. zaprepastio je crnogorsku javnost izjavom da zahtijeva zabranu rada Dnevnih novina, što se ističe kao neprimjeren udar na slobodu izražavanja i slobodu medija”, navodi se u pismu.

Smatraju da je neophodno upoznati sve “s neviđenom kampanjom, prekrajanjem i uništavanjem crnogorskih spomenika materijalne i duhovne kulture”.

“Medijski i neki kulturni i intelektualni krugovi u sprezi s političkim i religijskim predstavnicima negiraju Crnogorcima pravo na jezik, na ćirilicu i latinicu, dva pisma koja su ravnopravna u standardnome crnogorskom jeziku”, piše u pismu.

Napominju da su rezultate savremene montenegristike (nauka o crnogorskom jeziku, književnosti i kulturi što je uz njih vezana) prihvatile brojne katedre i univerziteti iz slavističkoga svijeta, no i mnogo šire od toga. 

“Međunarodni kod dodijeljen je crnogorskome jeziku (CNR) od strane Kongresne biblioteke u Vašingtonu u decembru 2017. U vezi s tim, prva reakcija nakon nedavnih izbora u Crnoj Gori stigla je od predśednika Odbora za standardizaciju srpskoga jezika SANU da treba ukinuti crnogorski jezik i vratiti samo srpski i ćirilično pismo”, navodi se u pismu. .

Ističu da o svim ovim segmentima “neprimjerene histerije, fašizacije javnoga diskursa, netolerancije prema drukčijim stavovima i shvatanjima stvari i procesa u Crnoj Gori, osobito nasrtaja na antifašističke tekovine crnogorskog naroda” postoji detaljna i bogata arhiva dokumenata i video zapisa.

Пратите нас на

Коментари48

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније