Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dan ]

26. 09. 2020. 08:28   >>  22:40

DOM STARIH BP

Zbog epidemije u karantinu tri mjeseca

Usljed pogoršane epidemiološke situacije u Bijelom Polju, zaposleni u Javnoj ustanovi Dom starih, na čelu sa direktorom Dejanom Pavićevićem, već tri mjeseca nalaze se u potpunom karantinu sa 170 korisnika.

Inače, ovo je već treći put, od početka epidemije, da se zaposleni i stanari izoluju i brane od zarazne bolesti.

To je do sada uvijek uspijevalo i nijedan slučaj obolijevanja u ovoj gerontološkoj ustanovi nije se desio, piše Dan.

“Za razliku od prvog talasa korone, kada su zaposleni ostali u karantinu skoro dva mjeseca, način rada je malo izmijenjen. Zaposleni se rotiraju na svakih 15 dana, a prije toga se, naravno, testiraju. To nam omogućava da na mnogo lakši i bezbolniji način odradimo sve postavljene zadatke i izbjegnemo eventualne neprijatnosti. Dobro je i zbog zaposlenih koji na ovaj način budu i sa svojim porodicama, naravno uz poštovanje svih mjera bezbjednosti, što podrazumijeva kontrolu i stalno testiranje”, istakao je Pavićević.

U ovoj ustanovi nije bilo pozitivnih na koronavirus, svi zaposleni i korisnici osjećaju se dobro i niko nema simptome, a vrši se pojačan nadzor korisnika koji boluju od hroničnih bolesti, te svim korisnicima i zaposlenima po tri puta na dan mjeri se temperatura i kontroliše zdravstveno stanje. Korisnici imaju ishranu po svim utvrđenim standardima, s obzirom na to da Dom starih posjeduje svoju kuhinju. U ustanovi se sprovode i razne društvene aktivnosti kako bi stanari Doma starih imali mogućnost da vrijeme u izolaciji provedu na puno lakši način.

“Od prvog dana na snazi su mjere koje se odnose na zabranu grupnih aktivnosti, izlazak van dvorišta, prijem novih korisnika (osim ako se radi o hitnim i prethodno testiranim slučajevima), pojačanu dezinfekciju, obavezno nošenje zaštitne opreme, socijalnu distancu i zabranu posjeta. Međutim, korisnici su u stalnoj komunikaciji sa svojim porodicama preko telefona, društvenih mreža i naše socijalne službe. Imaju vezu sa članovima porodice, što na njih djeluje veoma pozitivno, ali i njihovi najmiliji imaju uvijek saznanje da su im njihovi članovi na sigurnom mjestu i da nijesu izloženi eventualnim problemima kad je epidemija u pitanju, s obzirom na godine starosti i u dosta slučajeva pratećim bolestima koje imaju”, zaključuje Pavićević.

Žive kao jedna velika porodica

Pavićević ističe da niko ne zna do kada će trajati ovakva situacija, ali da u Domu starih svi funkcionišu kao jedna velika porodica.

“Niko ne zna koliko će sve ovo da traje, ali imamo dovoljno kapaciteta. Sve resurse smo usmjerili na borbu protiv ove pošasti. Svjesni smo da i najmanja greška može da dovede do fatalnih posledica jer su naši korisnici najranjivija kategorija. Zato ostajemo u karantinu sve dok traje opasnost”, poručuje Pavićević, dodajući da iako nije lako ni zaposlenima, pa ni korisnicima, sve se radi na obostrano zadovoljstvo “što je dovelio do toga da žive kao jedna velika porodica”.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније