Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

25. 09. 2020. 19:05   >>  19:30 1

DAMJANOVIĆ U BRISELU

Pohvale CG za napredak u oblasti nauke

Ministarka nauke Sanja Damjanović boravila je u Briselu gdje je razgovarala sa Komesarkom Marijom Gabriel na temu Inovativne Agende za Zapadni Balkan, ali i o budućnosti SEEIIST pojekta. Komesarka Gabriel pohvalila je izuzetne rezultate koje je Crna Gora postigla u prethodnom periodu na polju nauke i inovacija, usvajanjem Strategije pametne specijalizacije, razvojem inovativnog ekosistema, povećanjem učešća u H2020, ali i iniciranjem projekta kakav je SEEIIST, saopšteno je iz Ministarstva nauke.

Sagovornice su još jednom istakle značaj Inovativne Agende, a komesarka je najavila da će ovaj dokument biti inkorporiran u Ekonomsko-Investicioni plan koji priprema Generalni Direktorat za proširenje i susjetsku politiku (DG NEAR), a koji će biti predstavljen 6. oktobra.

''Komesarka Marija Gabriel pružila je snažnu podršku SEEIIST projektu, apostrofirajući da apsolutno razumije važnost uspostavljanja istraživačke infrastukture na postoru Zapadnog Balkana, kako bi ovaj region sačuvao talente i uspio da povrati određeni broj onih koji su napustili zemlje'', navode u saopštenju.

Ona je, kažu, ukazala da će novi okvirni program za nauku i inovacije „Horizon Europe“ imati mnogo više mehanizama za finansiranje SEEIIST-a, imajući u vidu Misiju posvećenu Cancer-u, ali i činjenicu da je riječ o jednom od najvećih zdravstvenih izazova današnjice, gdje su inovacije u tretiranju pacijenata neophodne, te da je ovaj projekat važan ne samo za region, već i za Evropu.

Istog dana Damjanović se sastala sa Jean Eric Paquet-om, generalnim direktorom Direktorata za nauku i inovacije i Johannes-om Klumpers-om, šefom jedinice za Istraživačku Infrastukturu.

Sastanak je, kažu iz Ministarstva, bio prilika da se sumiraju dosadašnji rezultati SEEIIST projekta, ali i analiziraju mogućnosti za dalje finansiranje.

Paquet je pohvalio napredak SEEIIST-a i istakao da smatra izuzetno važnim činjenicu da je SEEIIST aplicirao na nedavno završenom pozivu za ESFRI roadmap, mapu evropske istraživačke infrastrukture.

On je potvrdio da je projekat dosadašnjim rezultatima pokazao konkurentnost u evropskim okvirima i da je to najvažnija činjenica kada je o Komisiji riječ, te najavio nastavak podrške projektu.

Ministarka Damjanović razgovarala je i sa Signe Ratso, zamjenicom generalnog direktora Direktorata za nauku i inovacije , kao i Rutom Zarnauskaite, šeficom jedinice za pristupanje novom okvirnom programu „Horizon Europe“.

''Ratso je zahvalila ministarki Damjanović na činjenici da je Crna Gora prva zemlja Zapadnog Balkana koja je iskazala interes za pristupanje novom okvirnom programu “Horizon Europe“,  i istakla da očekuje da će sporazum za pristupanje svih zainteresovanih zemalja Zapadnog Balkana uskoro biti spreman, kako bi Crna Gora i ostale zemlje regiona od starta mogle da pristupe pozivima, od kojih je prvi najavljen za decembar ove godine'', poručuju iz Ministarstva nauke.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније