Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

25. 09. 2020. 12:20   >>  12:21 3

REAKCIJA MINISTARSTVA

"Očuvati sekularnost opština i države"

 U Crnoj Gori treba nedvosmisleno i odlučno očuvati sekularni karakter svih opština i države u cjelini, poručili su iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Iz tog resora su, povodom pravoslavnog vjerskog obreda u zgradi opštine Budva, kazali da je vjerska služba u građanskim javnim servisima, uz favorizovanje jedne vjerske zajednice, doprinosi podjelama i diskriminaciji.

Kako su naveli, u Crnoj Gori, pa ni u opštini Budva, nije uspostavljena državna i zvanična vjera.

„Nosioci javnih funkcija, na svim nivoima, su dužni da poštuju Ustavom Crne Gore definisanu odvojenost od bilo koje vjere i da prema svima postupaju jednako“, kaže se u saopštenju Ministarstva.

Navodi se da, u slučaju Opštine Budva, nije saopšteno da je to bio zahtjev zaposlenih ili korisnika opštinskih javnih službi.

„Čak i da jeste, onda to pruža osnov da i drugi zatraže obrede po običajima koji su bliski njihovim vjerskim uvjerenjima“, smatraju u Ministarstvu.

To bi, kako su naveli, dalje vodilo potpunom urušavanju sekularnog koncepta javnih službi, ali i produbljivanju podjela.

„Posebno u kontekstu bar dvije nesporne činjenice - da u Budvi žive građani koji koriste usluge javnih službi a nijesu pravoslavci, i da pravoslavni vjernici nijesu organizovani samo kroz Srpsku pravoslavnu crkvu“, precizirali su iz Ministarstva.

Iz tog resora su kazali da je Ministarstvo dužno da ukaže i na moguću marginalizaciju građana koji su nevjerujući i agnostici, a kojima je zajamčena ravnopravnost sa ostalima.

Oni su naglasili da njihovo reagovanje nije politizacija tog pitanja i događaja.

Kako su naveli, obaveza je i odgovornost državnog organa koji je zadužen za slobodu vjeroispovijesti da na vrijeme ukaže da privilegovanost jedne vjerske zajednice direktno vodi praktičnom potvrđivanju zvanične vjere i afirmaciji teokratije.

„Teokratija se postepeno uspostavlja uzdizanjem dominantne religije do nivoa koji marginalizuje druge i ugrožava pozitivne vjerske slobode“, pojasnili su iz Ministarstva.

Oni su pozvali predsjednika Opštine Budva, ali i čelnike svih crnogorskih opština, da se suzdrže od sličnih aktivnosti.

„Da pokažu potrebne demokratske kapacitete i potvrde u svakodnevnoj praksi odvojenost države od bilo koje vjerske zajednice“, dodaje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније