Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Pobjeda ]

25. 09. 2020. 07:12   >>  07:12 2

NAKON POŽARA

Trebaće godine za oporavak eko-sistema

Nedvni požari na području Nacionalnog parka Skadarsko jezero napravili su pustoš i nemjerljive posljedice po biljni i životinjski svijet ovog zaštićenog prostora, a za oporavak će biti potrebno mnogo godina, možda čak i decenija - kazali su Pobjedi iz nevladine organizacije Centar za proučavanje ptica. Požar je, ističu oni, direktno uticao na sve djelove ekosistema Skadarskog jezera.

Ekosistem

"Tek ćemo u narednom periodu znati obim nastale štete. Svakako, opožarenom području će biti potrebne godine, pa čak i decenije za oporavak, a do tada tlo će biti podložno eroziji, poplavama, kao i širenju invazivnih vrsta", kazala je Pobjedi projekt koordinatorka CZIP-a Marija Stanišić.

Od životinjskih vrsta, objašnjava ona, požarom su najviše pogođeni vodozemci, gmizavci i sisari, dok kada je riječ o pticama, požari predstavljaju indirektnu opasnost.

"Sezona gniježđenja je završena tako da su ptice već napustile tršćake koji su većinom izgorjeli u požaru. Međutim, za sve njih najveći problem predstavlja gubitak staništa", ističe Stanišić.

Što se biljnih vrsta tiče, tršćaci, koji su izgorjeli predstavljaju, naglašava ona, jedne od najvažnijih mehanizama za zadržavanje vode kod poplava. Ma koliko bili daleko od kuća i okruženi vodom, kako je rekla, predstavljaju prevenciju teških posljedica od poplava.

"Osim tršćaka, u požarima su gorjele i plavne livade na kojima se nalaze mnoge zaštićene biljne vrste kao što je skadarski hrast", kaže Stanišić.

Kategorična je da se mora djelovati strateški - pravovremenim planiranjem i sprovođenjem preventivnih mjera, dobrim upravljanjem područjima, kao i neizostavnom primjenom kaznene politike.

"Posljedice po prirodu i šteta koja je nastala nas već sada opominju da trebamo brzu i efikasnu reakciju svih aktera kako bi se problem riješio", tvrdi Stanišić.

Aktivnosti

Objašnjava da je područje Nacionalnog parka Skadarsko jezero pod posebnim režimom zaštite i da se mora strogo voditi računa o aktivnostima koje se preduzimaju, a koje mogu uticati na promjenu prirodnih procesa u ekosistemu.

"Nije nam poznato da su se u Crnoj Gori praktikovale mjere obnavljanja opožarenih močvarnih područja, dok se na primjer oporavak šumskih ekosistema od požara potpomaže pošumljavanjem. Sada je najbitnije uraditi detaljnu analizu posljedica po ekosistem Skadarskog jezera kako bi imali približniju sliku o tome koliko dugo će biti potrebno da se on obnovi", zaključuje Stanišić.

Požar na lokalitetu Skadarskog jezera i Virpazara zajedničkom akcijom Službe zaštite i spašavanja Bar, Direktorata za vanredne situacije i nadzornika Službe zaštite NP Skadarsko jezero ugašen je u ponedjeljak. Rasplamsao se u noći između nedjelje i ponedjeljka usljed jakog vjetra.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније