Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

24. 09. 2020. 15:03 >> 15:03
2

INICIJATIVE CGO

"Utvrditi odgovornost Klikovca i Jovanića"

Centar za građansko obrazovanje (CGO) podnio je Komisiji za Etički kodeks sudija dvije inicijative za pokretanje postupka i utvrđivanje povrede Etičkog kodeksa od strane sudija Srđana Klikovca i Blaža Jovanića.

"CGO je uputio inicijativu Komisiji povodom nedavnog obraćanja sudije Upravnog suda, Srđana Klikovca, nastavniku razredne nastave u OŠ "Branko Božović“ u Podgorici, Mitru Magovčeviću. Naime, ovaj sudija je putem telefona, preciznije sms porukom, uputio uvrede i prijetnje Magovčeviću koje ne priliče načinu komunikacije i ponašanja sudije. CGO cijeni da je time Klikovac prekršio članove 7 i 9 Etičkog kodeksa sudija. Nesporno je da je sudija dužan čuvati ugled sudijskog poziva i sudstva kroz pisanu i izgovorenu riječ, kako u sudnici tako i u komunikaciji van sudnice, a što sudija Klikovac ovim postupkom nije demonstrirao. Otežavajuću okolnost predstavlja i njegovo naknadno javno obraćanje iz kojeg proizilazi da on smatra da su mu povrijeđena lična prava, ali i da njihovu zaštitu ne namjerava da obezbjeđuje institucionalnim putem već drugim vanpravnim načinima", navodi se u saopštenju koje potpisuje Snežana Kaluđerović, viša pravna svjetnica u CGO.

Krajnje je zabrinjavajuće, ističe ona, da jedan nosilac pravosudne funkcije zapravo javno saopštava da treba uzeti pravdu u svoje ruke.

"Sudija Klikovac je, inače, bivši suprug Gordane Klikovac, v.d. direktorke OŠ “Branko Božović koja je bila protivkandidatkinja za izbor direktora škole Mitru Magovčeviću. Sam Magovčević je, u više navrata, javno iznosio sumnje u validnost diplome Gordane Klikovac, koja je diplomirala na Internacionalnom fakultetu u Brčkom. Taj fakultet se, po mišljenju Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta, ne nalazi u Registru akreditovanih fakulteta i fizička lica sa tog fakulteta ne mogu se zapošljavati u BiH, a samim tim ni u Crnoj Gori", navodi se.

Takođe, CGO je uputio inicijativu Komisiji za Etički kodeks sudija za pokretanje postupka i utvrđivanje povrede Etičkog kodeksa od strane sudije i predsjednika Privrednog suda, Blaža Jovanića, a povodom navoda iz teksta objavljenog u dnevnim novinama “Dan” pod naslovom “Blažove goste plaćala firma u stečaju”.

"Prema tim navodima, Jovanić je na upitan način podmirio račun od skoro 500 EUR u luksuznom restoranu “Durmitor” u Bijelom Polju, tako što je taj ceh platila firma u stečaju, a račun je potpisao Jovanić i ovlašćena lica koja gazduju tim restoranom. Navedena firma je više od deceniju u stečaju, pa nije jasna veza između firme u stečaju i predsjednika Privrednog suda koji sud je nadležan za vođenje stečajnog postupka. Ukoliko su ovi navodi tačni, Jovanić je prekršio članove 7 i 9 Etičkog kodeksa sudija jer je on dužan da se uzdrži od primanja poklona i besplatne usluge od stranaka i drugih učesnika u postupku, ali i svih onih zbog kojih bi se mogla izazvati sumnja u njegovu nezavisnost i objektivnost. Njegovo postupanje u konkretnom slučaju ne doprinosi očuvanju ugleda suda i izgranji povjerenja javnosti u pravosuđe", piše u saopštenju Kaluđerović.

CGO, kako se navodi, izražava nadu da će postupanje Komisije za Etički kodeks sudija biti efikasno, objektivno i ažurno, a pomno ćemo pratiti odnos prema ovim slučajevima od strane Komisije.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније