Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Pobjeda ]

22. 09. 2020. 07:38 >> 07:39
6

NAPADI NA NOVINARKU

Ako nađu dokaze, preduzeće mjere

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici prati sve informacije koje se objavljuju u medijima u vezi slučaja novinarke Javnog servisa Duške Pejović i provjerava da li u postupanjima bilo kog lica ima elemenata krivičnog djela – saopšteno je Pobjedi iz ove institucije.

Novinarka Televizije Crne Gore Duška Pejović danima je izložena medijskom linču nakon intervjua sa liderom liste „Crno na bijelo“ Dritanom Abazovićem, prošle srijede.

"Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici prati sve informacije koje se objavljuju u medijima i provjerava da li u postupanjima bilo kog lica ima elemenata krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, pa će shodno tome biti preduzete sve zakonom predviđene mjere i radnje",  saopštila je juče za Pobjedu portparolka ODT Podgorica i državna tužiteljka Milica Mandić.

Nakon što su „buknule“ društvene mreže, na kojima se, osim osude, mogu pročitati i poruke mržnje upućene novinarki Pejović, sa međunarodnih adresa, ali i iz pojedinih NVO i političkih partija zatražili su od nadležnih institucija da hitno reaguju.

Prošle sedmice povodom intervjua oglasili su se i iz koalicije „Za budućnost Crne Gore“ čiji je lider Zdravko Krivokapić sa zahtjevom Savjetu RTCG da preispita način na koji je Pejović vodila intervju, ali Savjet taj dopis, kako je Pobjedi juče kazao predsjednik tog tijela Ivan Jovetić, još nije dobio.

Nezadovoljni pitanjima koje je Pejović postavljala Abazoviću, iz Krivokapićeve koalicije zatražili su u otvorenom pismu Savjetu Javnog servisa da se odredi prema njenom postupanju, uz tvrdnju da je prekršila novinarsku etiku, te da je „raspirivala vjersku i nacionalnu mržnju“.

Iz Savjeta kažu da su iz medija saznali da im je poslato pismo.

"Svakako, Savjet će odgovoriti u skladu sa profesionalnom odgovornošću i obavezom na bilo koje dostavljeno pismo. Ipak, ukoliko je riječ o programskim sadržajima napominjem da postoji zakonom definisana procedura predstavki i prigovora Komisiji Savjeta", poručio je Jovetić.

Zbog govora mržnje u kolumni „Milo u šumu Tamara u četnike“ objavljenoj u jučerašnjem broju Vijesti reagovala je novinarka Tamara Nikčević i uredništvo RTCG koji su pozvali međunarodne institucije da ih zaštite od onih koji su se ovih dana obrušili na njih.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније