Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

19. 09. 2020. 08:12 >> 08:10
2

VUJIČIĆ O TUŽILAŠTVU

Prvo pokrenuti dijalog u Skupštini

U Skupštini Crne Gore potrebno je otvoriti dijalog i doći do dvotrećinske, odnosno tropetinske većine poslanika koji će podržati nove strukture u Tužilaštvu, rekao je za Pobjedu koordinator programa vladavine prava u Građanskoj alijansi Zoran Vujičić.

Direktorica MANS-a Vanja Ćalović-Marković izjavila je za Televiziju Vijesti da se može sprovesti zakonsko rješenje za promjene u Tužilaštvu i bez apsolutne većine u Skupštini.

Podsjetila je da je Ivica Stanković vršilac dužnosti državnog tužioca i da njega postavlja Tužilački savjet, čiji sastav i struktura se, kako je podsjetila, mogu promijeniti izmjenom Zakona o državnom tužilaštvu, za što je potrebna većina od 41 poslanika.

U Tužulačkom savjetu juče nijesu bili voljni da komentarišu inicijativu Ćalović-Marković, kao ni više predstavnika strukovnih organizacija. 

Jedino je odgovorio Zoran Vujičić iz Građanske alijanse, koji kaže da ,,sada kada je dijalog moguć, a do sada nije bio zbog dominantnosti DPS-a, treba ga otvoriti i doći do dvotrećinske, odnosno tropetinske većine poslanika koji će podržati nove strukture u Tužilaštvu“.

"To bi bilo ljekovito za čitavo društvo i do toga se može doći veoma brzo. Kada se to desi, predmet njihovog rada moraju biti i kolege iz Tužilaštva", rekao je on.

Dodaje da u slučaju neuspjeha, put, koji predlaže direktorica MANS-a, stoji kao opcija.

"U Građanskoj alijansi smo objavili publikaciju o neradu Tužilaštva i smatram da je upravo Tužulaštvo tačka u kojoj se spajaju sve loše stvari u društvu, odnosno zbog njihovog nečinjenja su bile moguće", poručio je on.

Za izbor vrhovnog državnog tužioca, kojeg predlaže Tužilački savjet, neophodna je dvotrećinska, odnostno tropetinska većina u parlamentu.

Tužilačka organizacija je u „vd“ stanju nakon što je Ivici Stankoviću 7. oktobra prošle godine istekao mandat, a na konkurs koji je raspisan u avgustu niko se nije prijavio.

Na drugi konkurs koji je raspisan u oktobru javila su se tri kandidata - prof. dr Blagota Mitrić, nekadašnji sudija i predsjednik Ustavnog suda, redovni profesor Pravnog fakulteta UCG u penziji, koji je kasnije povukao kandidaturu, Danijela Marković i zamjenica specijalnog tužioca Lidija Vukčević.

Savjet je jednoglasno, krajem decembra, za vrhovnu državnu tužiteljku predložio Vukčević, ali ona nije dobila podršku u parlamentu.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније