Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

18. 09. 2020. 17:33   >>  17:33

PO PRIJAVI HRA

"Portal IN4S uklonio komentare koji su podsticali mržnju"

Akcija za ljudska prava (HRA) danas je uredništvu portala IN4S prijavila komentare objavljene ispod teksta portala pod naslovom: “Režim može da ode sa vlasti, ali iz nekih novinara nikad: Duška Pejović strahuje od četnika, za RTCG nije zavšren Drugi sv. rat”, koji su predstavljali nezakonit sadržaj na osnovu člana 26 i 36 Zakona o medijima, saopšteno je iz HRA.

 

Komentari su, kako kažu, neposredno podsticali na mržnju i nasilje prema novinarki RTCG Duški Pejović, tako što je ona grubo vrijeđana na ličnoj osnovi i tako što se njima zagovaralo čak i to da se u javnosti napadne, što je apsolutno nedopustivo i zabranjeno jer pored ostalog predstavlja i ugrožavanje njene sigurnosti, što je krivično djelo.

“HRA je u prijavi istakla da sloboda izražavanja omogućava kritikovanje stavova novinara, ali ne tako da kritika preraste u lični napad (ad hominem) i ugrožava ličnu bezbjednost. HRA je upozorila uredništvo portala da je na osnovu Zakona o medijima osnivač internetske publikacije dužan da ukloni komentare kojima se krše zakonom zaštićena prava bez odlaganja, a najkasnije u roku od 60 minuta od dobijanja prijave (čl. 26, st. 3, 4 i 5)”, navodi se u saopštenju.

I prije isteka propisanog roka, kako su rekli, uredništvo portala IN4S je uklonilo komentare kojima se podsticalo na mržnju i nasilje prema njihovoj koleginici.

“Podsjećamo i da je svaki portal dužan da, u skladu sa Zakonom o medijima, propiše i objavi pravila za objavljivanje komentara trećih lica. U protivnom, Zakon o medijima predviđa kazne u iznosu od 1000 do 8000 eura”, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније