Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

17. 09. 2020. 18:50   >>  18:51 2

MINISTARSTVO KULTURE

"Nadležni da reaguju na javne manifeste mržnje"

Ministarstvo kulture reagovalo je povodom, kako su naveli u saopštenju, gušenja slobodne riječi u Crnoj Gori i govora mržnje kojem su izloženi novinarka TVCG Duška Pejović i politički analitičar Ranko Đonović. Pozvali su nadležne institucije da u najkraćem roku reaguju protiv javnih manifesta mržnje usmjerenih protiv crnogorskih novinara i medija, kako već započeti lov na vještice u skorije vrijeme ne bi postao praksa. 

 

Gušenje slobode govora, prijetnje gašenjem medija, pozivanje na zatvaranje novinara, dio su neke nove realnosti u Crnoj Gori. Obzorje epohe jednoumlja, u kojoj ne smije biti mjesta za drugačije već je počelo, a netolerancija i progon, izuzev neistomišljenika, sada je realnost i u slučaju kada se nekome ne dopada ni način vođenja programskih sadržaja. I to, kako smo čuli, je po novom 'pravu' zločin za zatvor, saopšteno je danas iz Ministarstva kulture.

Kako navode, atmosferom linča, kako to uvijek i biva, rukovode politički ostrašćeni ljudi koji i dalje nijesu upoznati sa elementarnim postulatima kao što su sloboda izražavanja i medijski pluralizam.

"To, ipak, ne smije biti nikakav izgovor kada je u pitanju ova orkestrirana kampanja protiv autora i medija koji su spremni da iznesu drugačiji stav," navodi se u reagovanju.

Ako neko misli da će sijanje straha i utjerivanje jednoumlja proći - vara se, poručuju iz Ministarstva kulture.

"Crna Gora, okrenuta toleranciji, afirmaciji različitosti i slobodne misli, na to neće ćutati, neovisno od toga bila ona u opoziciji ili u vlasti. Dugo su i mukotrpno na ovom prostoru uspostavljani maniri u duhu savremenih civilizacijskih normi da bi sve to preko noći unizili ekstremi koji ovih dana pozivaju na linč".

Ministarstvo kulture poziva nadležne institucije da u najkraćem roku reaguju protiv javnih manifesta mržnje usmjerenih protiv crnogorskih novinara i medija, kako već započeti lov na vještice u skorije vrijeme ne bi postao praksa. 

"Pozivamo i sve one subjekte koji su nedavno izražavali zabrinutost povodom nove zakonske regulative iz oblasti medija da ukažu na ozbiljnost i moguće posljedice zabrinjavajućeg trenda posljednjih dana, a političke aktere da utiču na svoje aktiviste koji lično stoje iza pokušaja gušenja slobodne riječi u Crnoj Gori", zaključuje se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније