Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Jelica Novosel, RCG

16. 09. 2020. 16:48   >>  16:59 1

TODOROVIĆ

Ugroženi pacijenti sa malignim bolestima

Pacijenti sa malignim bolestima su među najugroženijima u ovoj epidemiološkoj situaciji. Po nekim svjetskim statistikama čak je 20 odsto veća smrtnost u odnosu na građane koji nemaju maligna oboljenja, kazao je za Radio Crne Gore, direktor te zdravstvene ustanove dr Vladimir Todorović. Istakao je da Institut za onkologiju Kliničkog centra Crne Gore maksimalno sprovodi mjere prevencije Kovida-19 i nesmetano funkcioniše.

''Više od 200 pacijenata svaki dan ulazi u zgradu. Takođe, nastavili smo i multidisciplinarni konzilijarni rad, ali bez prisustva rodbine, pacijenta, uz određenu dokumentaciju. Kada se donese odluka taj pacijent se javlja onkologu i on sprovodi mišljenje'', kazao je Todorović.

Pregledi nijesu redukovani, i nema listi čekanja, naveo je on.

''Što isto nije slučaj u regionu. U svim bolnicama ima čekanja, kod nas nema. Imamo novu listu ljekova koji su savremeni, i tu prednjačimo u odnosu na region'', poručio je Todorović.

Todorović kaže da ove nedjelje neće raditi dijagnostičke scintigrafske preglede.

''Ponovo se desio problem sa proizvodnjom radioizotopa, on se ne proizvodi u Crnoj Gori nego u Turskoj. U nedjelju čekamo da stigne taj novi dio i od ponedjeljka ćemo raditi po opet ubrzanom ritmu".

Onkološki pacijenti trpe jer zbog složene epidemiološke situacije čekaju dugo na rezultate testa.

''Za ležanje na onkologiji neophodno je da imaju negativan test koji je validan 72 sata. Klinički centar će uskoro imati svoju PCR labaratoriju pa ćemo moći brže da radimo na testovima'', ističe Todorović.

Naglasio je da ukoliko pacijenti imaju pozitivan test onda se terapija mora odložiti.

Prema riječima Todorovića, pacijenti sa malignim bolestima su među najugroženijima u ovoj epidemiološkoj situaciji. Zbog prirode oboljenja, kaže, imaju lošiji imunitet.

''Po nekim svjetskim statistikama čak je 20 odsto veća smrtnost u odnosu na građane koji nemaju maligno oboljenja. Mada mislim da su oni zaista i diciplinovani'', kazao je Todorović.

Prema statistikama očekuje se veliki porast onkoloških oboljenja, čak 70 odsto u zemljama u razvoju jer se mnogi građani nijesu na vrijeme javljali ljekaru.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније