Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

14. 09. 2020. 15:50   >>  15:51

MINISTARSTVO NAUKE

Stipendije za 15 novih doktoranada

Treću godinu za redom, Ministarstvo nauke je sprovelo Konkurs za dodjelu stipendija za doktorska istraživanja u Crnoj Gori, na osnovu kojeg će biti stipendirano 15 doktoranada koji realizuju doktorske studije na univerzitetima u Crnoj Gori, saopštili su iz tog resora.

''Kako je i planirano, u ovom trogodišnjem ciklusu, postignut je broj od preko 50 doktoranada koji su podržani od strane Ministarstva koji su dobili ovu atraktivnu stipendiju'', navode u saopštenju.

Napomenuli su da je prvi put ovaj Konkurs objavljen 2018. godine, kada je podržano 19 kandidata i za njih su izdvojena sredstva od oko 750 000 eura. U 2019. godini se, kako kažu, taj broj povećava na 36 jer je odobreno dodatnih 17 stipendija, sa iznosom od novih 750.000 € za period do tri godine.

''Sada je taj broj 51, a sredstva za ovogodišnje stipendiste će iznositi oko 680.000 €, što znači da smo za 3 godine izdvojili sredstva od oko 2,2 miliona eura za jačanje ljudskih resursa i istraživačkih kapaciteta, čiji je krajnji cilj zadržavanje talenata u Crnoj Gori. Radi se o jednom od najljepših konkursa Ministarstva nauke sa uslovima jednako privlačnim kao i u razvijenim zemljama Evropske unije'', istakli su iz Ministarstva nauke.

Kako su kazali, ove godine Ministarstvo nauke je odobrilo 15 stipendija za period do 3 godine koje podrazumjevaju mjesečnu naknadu istraživačima u visini od 700 eura, besplatnu školarinu na doktorskim studijama na univerzitetima u Crnoj Gori, ali i značajna sredstva za istraživanja, čiji je važan segment međunarodna ili intersektorska mobilnost, u iznosu do 10.000 eura godišnje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније