Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

14. 09. 2020. 09:12   >>  09:20

IZ CGO PORUČILI

Zajedništvom i jednakim pristupom protiv izazova

Povodom 15. septembra - Međunarodnog dana demokratije, Centar za građansko obrazovanje (CGO) podsjeća da je upravo zdravstvena i prateća socio-ekonomska kriza prouzrokovana COVID19 pandemijom, pokazala i naglasila nedostatke vlasti u mnogim zemljama, a posebno onima koje kao Crna Gora imaju ozbiljan deficit političke odgovornosti.


CGO je neposredno nakon izbijanja COVID19 epidemije u Crnoj Gori, a aprilu ove godine, ukazao na moguću eskalaciju ozbiljnih problema i upozorio da se zbog pandemije ne smiju slabiti demokratski standardi i ljudska prava, kao i da treba ojačati solidarnost i povjerenje unutar društva radi lakšeg suočavanja i prevazilaženja nastupajućih izazova.

"Danas, šest mjeseci kasnije, očigledno je da je primjena mjera radi suzbijanja širenja korona virusa bila selektivna i da je to oslabilo, inače, nefunkcionalnu vladavinu prava, uživanje određenih ljudskih prava koja nijesu bila u sukobu sa potrebom očuvanja javnog zdravlja, kao i povjerenje građana i građanki u institucije. Crnogorski građani i građanke su od strane vlasti, i na ovom pitanju, dobili poruku da ista pravila ne važe za sve jednako, čime je označen početak kraja uspješnog početnog upravljanja krizom koju je pandemija donijela", ističe se u saopštenju CGO.

U aprilu su Ujedinjene nacije kroz dokument “COVID19 i ljudska prava” iskazale zabrinutost za prakse pojedinih zemalja koje su preduzimale mjere da kontrolišu protok informacija ili ograničavale slobodu izražavanja i slobodu medija.

"Posebnu derogaciju ljudskih prava i šamar demokratiji crnogorske vlasti su uputile puštanjem u promet spiskova osoba potencijalno zaraženih korona virusom, sa njihovim ličnim podacima. Time je stvorena atmosfera linča prema osobama koje i u situacijama pojačanog zdravstvenog rizika imaju pravo da njihova zdravstvena stanja budu dio povjerljivog odnosa doktor-pacijent. Dodatno, ta mjera je bila nesrazmjerna i suprotna demokratskim praksama što je potvrdio i Ustavni sud. Potčinjenost pravde partijskim interesima i sujetama visokih državnih funkcionera u doba pandemije se ogleda i u hapšenju pojedinaca na osnovu statusa objavljenih na društvenim mrežama kroz koje su, na različite načine, kritikovane odluke i prakse vlasti i njenih predstavnika", ističu u ovoj NVO.

Crnogorske vlasti su se, kako dodaju, neodgovorno ponijele i u sprovođenju izbora bez obezbijeđenja adekvatnih uslova u situaciji pandemije, a posljedice nam sada dolaze na naplatu.

Dodatno, postizborna okupljanja koje vlasti nijesu spriječili, a neke su promovisale i javno, odraz će tek imati iako nam je epidemiološka situacija već dramatična. Izbori su pokazali visoku motivisanost građana i građanki da na miran i demokratski način promijene vladajuću većinu poslije više decenija. To otvara proces demokratskog sazrijevanja u kojem će svi akteri imati daleko veću političku odgovornost, jer znaju da su smjenjivi", ističu u CGO.

Ujedinjene nacije pozivaju vlade svojih zemalja članica da djeluju odgovorno i transparentno u korist svojih građana i građanki, ublažavajući socio-ekonomske udarce korona virusa.

“Svi smo zajedno u ovome” poruka je ovogodišenjeg obilježavanja Međunarodnog dana demokratije od strane UN-a, koju i mi u Crnoj Gori treba da primijenimo zarad borbe protiv pandemije, ali i političkih i institucionalnih problema koje ograničavaju demokratski potencijal crnogorskog društva, poručuju u CGO.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније