Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Dnevne novine ]

14. 09. 2020. 07:08   >>  07:10

BULATOVIĆ

Kolašin je najveće hotelsko gradilište u regionu

U protekle dvije godine, od kada je na čelu Opštine Kolašin Milosav Bato Bulatović, urađeni su značajni iskoraci u oblastima turizma i poljoprivrede, kao i potrebne infrastrukture.

Bulatović smatra da su to razvojni oslonci kolašinske opštine i da im treba posvetiti posebnu pažnju.

Na tim osnovama su i, kako kaže Bulatović, koncipirali razvojnu politiku bilo da sami pokreću i realizuju neke projekte ili da su u pitanju partneri koji pomažu da se gradu na Tari dogode značajne investicije.

Bulatović navodi da je mnogo toga urađeno u prethodne dvije godine, ne želeći da pravi opširniju paralelu između sadašnje i prethodne vlasti kada je pomenuta tema u pitanju, tvrdeći da su prethodnici svoj mandat potrošili bez ikakvih učinaka.

“U prvi plan moramo staviti činjenicu da je Kolašin, s obzirom na broj stanovnika, trenutno najveće hotelsko gradilište ne samo u Crnoj Gori nego i u regionu. U toku je izgradnja pet hotela, od čega četiri na Bjelasici, a jedan na Brezi. Radi se o prestižnim hotelskim kompleksima koji će značajno podići standarde turističke ponude i u Kolašinu na turističkom sjeveru Crne Gore. Takođe, u najavi je i priprema dokumentacije za izgradnju još nekoliko hotela. Posebno je važno istaći da se od sedam projekata ekonomskog državljanstva, čak četiri realizuju u Kolašinu. Radi se o prestižnim hotelskim kompleksima koji će nakon završetka omogućiti otvaranje 355 radnih mjesta. Svi ovi projekti imali su u lokalnoj upravi pravog partnera u smislu kompletiranja potrebne dokumentacije, izdavanja urbanističko-tehničkih uslova, donošenja potrebnih skupštinskih odluka kako bi investicije imale potrebnu i planiranu dinamiku”, kazao je Bulatović.

Sa pozicije lokalne uprave organizovali su rad turističkog inspektora kako bi se smanjio broj neregistrovanih izdavaoca privatnog smještaja.

Lokalna turistička organizacija je učinila iskorak, kako on ističe, u kvalitetu turističke propagande sa moderno dizajniranim turističkim spotovima i nastupima na turističkim sajmovima.

“Ovoga proljeća smo donijeli paket mjera kojima pokušavamo da umanjimo negativne posljedice korona krize i negativni uticaj na turističku produkciju. Smatramo posebno važnim da su turistički potencijali Kolašina prepoznati u ambijentu velike turističke i ekonomske krize i da je sve to potvrđeno izgradnjom hotelskih kompleksa”, navodi Bulatović.

U protekle dvije godine su napravljeni značajni iskoraci u oblasti poljoprivrede kroz kvalitetnu saradnju sa Ministarstvom poljoprivede i ruralnog razvoja.

“Otvoren je Agro-biznis centar kao novi servis i nova podrška poljoprivrednim proizvođačima. Agro biznis centar je otvorio vrata poljoprivrednicima za sve potrebne savjete, informacije i stručnu pomoć potrebnu da se realizuju njihove projekcije”, kazao je Bulatović.

Bulatović ističe da je značajno povećan broj registrovanih poljoprivrednih proizvođača kojih je trenutno preko 280, a taj broj se stalno povećava.

“U protekle dvije godine su započeti i realizovani projekti brendiranja poljoprivrednih proizvoda. Značajno je da je status brenda dobio kolašinski lisnati sir. Na taj način je uvažena tradicija, geografsko porijeklo i kvalitet ovoga proizvoda, a na drugoj strani su i motivisani njegovi proizvođači. Povećan je i broj povoljnih kreditnih linija koji su omogućili da se proširi i kvalitetom unaprijedi poljoprivredna proizvodnja, kroz korišćenje finansijske podrške koju je omogućilo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja. Modernizacijom putne infrastrukture takođe je omogućeno da poljoprivrednicima budu bliža imanja i katuni. Posebno smo insistirali da se na konkretan način dešavaju spojevi poljoprivrede i turizma, da se na kolašinskim turističkim trpezama plasiraju domaći proizvodi. Ono što se proizvede u Kolašinu da bude dio turističke ponude i turističke originalnosti”, kazao je Bulatović.

Prema njegovim riječima nema razvoja bez ulaganj a u infrastrukturu. To je, kako kaže, uslov da se dešavaju pozitivni pomaci u svakoj djelatnosti, kao i da se realizuju projekti od onih malih i porodičnih pa do velikih investicija koje značajno utiču na kvalitet života.

“Samo tokom ove godine je uloženo preko 600.000 eura u putnu infrastrukturu. Mehanizacija Komunalnog preduzeća je radila na sanaciji i rekonstrukciji seoskih puteva u selima Donje i Gornje Morače. Značajno je poboljšana putna mreže u selima od Cerovice do Veljeg Dubokog. Takođe je podignut kvalitet puteva u Barama Kraljskim i Vranještici. Nastavljeni su radovi na asfaltiranju putnog pravca od Liješnja ka Veljem Dubokom i Kapetanovom jezeru. Na ovaj način se stvaraju uslovi da se koriste izuzetni turistički potencijali Kapetanovog jezera i okolnih planina. Kroz projekat modernizacije gradskih i prigradskih ulica, modernizovano je preko dvije trećine gradskih ulica. Prvi put je asfaltirana ulica u naselju na Lugu. Asfaltiran je put i u Trebaljevu”, navodi Bulatović.

Kada je u pitanju infrastruktura, onda se moraju pomenuti i kapitalni projekti kao što su auto-put Podgorica Mateševo i put Kolašin Berane preko Bjelasice. Radi se o infrastrukturi koja će značajno promijeniti i poboljšati kvalitet života na području kolašinske opštine.

Prethodna vlast bez učinka

Predsjednik Opštine Kolašin Milosav Bulatović nije mnogo želio da komentariše rad prethodne vlasti. Na pitanje da napravi paralelu između učinka prethodne i sadašnje vlasti, Bulatović je naveo da je to praktično nemoguće, jer prethodna vlast nije imala nikakav učinak.

“Teško je napraviti i poređenje sa učincima prethodne vlasti koja je svoj mandat potrošila bez ikakvih učinaka u pomenutim oblastima. Prethodna vlast je mandat potrošila bez ikakvih konkretnih učinaka”, istakao je Bulatović.

Bulatović je na čelo Opštine došao prije nešto više od dvije godine, navodeći da su u tom periodu učinjeni značajni iskoraci u oblastima turizma i poljoprivrede, kao i potrebne infrastrukture.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније