Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

12. 09. 2020. 12:12   >>  12:09

CRVENI KRST CG

Obilježavaju Svjetski dan prve pomoći

Crveni krst Crne Gore (CKCG) obilježava danas Svjetski dan prve pomoći, čija je ovogodišnja tema "Prva pomoć u vrijeme epidemije Covid-19".

Koordinator programa Prva pomoć u CKCG, Igor Jokanović, kazao je da je poznavanje prve pomoći u svakom trenutku, a posebno u vanrednim okolnostima kakva je epidemija Covid-19, vrlo značajno.

On je podsjetio da odlazak u medicinske ustanove nije preporučljiv, osim u hitnijim situacijama, a boravak kod kuće povećava mogućnost da dođe do sitnijih povreda.

“Zato je važno da što veći broj osoba, a najmanje jedna u svakom domaćinstvu, zna da pruži prvu pomoć i sebi i drugima”, poručio je ranije Jokanović.

On smatra da je potrebno da svako domaćinstvo ima spremnu kutiju prve pomoći koja sadrži osnovne artikle, koji su potrebni za prvu pomoć.

Iz Crvenog krsta su naveli da zbog ukupne situacije sa koronavirusom nije moguće organizovati masovnije događaje kojima su opštinske organizacije CKCG-a do sada obilježavale Svjetski dan prve pomoći.

“Volonteri će dijeliti informativni materijal sa preporukama što uraditi u slučaju povreda u kući, što treba da sadrži kutija prve pomoći”, ističe se u saopštenju.

Najavljeno je da će se na trgovima organizovati javni časovi prve pomoći i demonstrirati zbrinjavanje osnovnih povreda i stanja, kao i predavanja prilagođena posebnim ciljnim grupama.

Kampanja i dijeljenje korisnih savjeta će biti i putem društvenih medija

Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca je svjetski lider u prvoj pomoći, a tokom više od 150 godina, to je jedna od osnovnih usluga koju povrijeđenima pružaju volonteri i zaposleni te dvije humanitarne organizacije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније