Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

11. 09. 2020. 19:48 >> 21:26
34

MATICA CG

"Namjera Amfilohija još jedno poniženje Crnogoraca"

Namjeru Mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija da će obnoviti kapelu na Lovćenu, te izgraditi crkvu na Cetinju, u Matici crnogorskoj ocjenjuju kao očekivanu. Smatraju da je ta namjera valorizacija njegovog ukupnog djelovanja još od devedesetih do danas. To je, kako navode u Matice, još jedno poniženje Crnogoraca.

Mitropolit crnogorsko primorski još jednom je, ovog puta u Dajbabama, najavio obnavljanje kapele na Lovćenu, izgradnju crkve Svete Trojice između Biljarde i Vladinog doma na Cetinju u kojoj namjerava da pohrani tri relikvije od kojih je jedna ikona Bogorodice Filermose, koja je promijenila više vlasnika i država da bi od 1978. bila pohranjena u Narodnom muzeju Crne Gore.

"Da obnovimo i crkvu na Lovćenu. Sada podižemo i crkvu patrijarha Gavrila u njegovom selu Vrujcima. Pa sada, prije nego što se vratimo na Lovćen, što će, nadam se, biti iduće godine, da podignemo prvo 20. crkvu koja je sletjela sa Lovćena... Podsjećam na amanet kralja Nikole i na položen temeljac za crkvu Svete Trojice između Biljarde i Vladinog doma, a u toj crkvi trebaju da budu pohranjene tri najveće svetinje Cetinjskog manastira", kazao je mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije.

"Ikona bogorodice Filermose je zaštićeno pokretno dobro Crne Gore od 2012. godine, a od 2002. godine je izložena u Plavoj kapeli umjetničkog muzeja, Narodnog muzeja Crne Gore. Moram da kažem da je to prvo pokretno dobro koje je upisano u registar kulturnih dobara po novom zakonu. Ona je kulturno dobro države Crne Gore", kazala je Anastazija Miranović, direktorica Narodnog muzeja Crne Gore.

Nova, stara nakana mitropolita Amfilohija Radovića pokazuje dosljednost u njegovom duhovnom i političkom angažovanju još od njegovog službenog dolaska u Crnu Goru, 1991. godine, primjećuje sekretar Matice crnogorske Ivan Ivanović.

"On je i tada jasno deklarisao svoje ciljeve koji su bili na tragu ondašnjeg, narastajućeg, srpskog nacionalizma i od toga nije odstupio. Dakle, imao je prostora u Crnoj Gori za 30 godina da to neometano realizuje, u dobrom dijelu podržan i od crnogorske vlasti za to doba", navodi Ivanović.

Zanemarivanje pune obnove Crnogorske pravoslavne crkve dodatno je osnažilo položaj i status Srpske pravoslavne crkve i mitropolita Amfilohija, kaže Ivanovic i nastavlja da nakon izbornih rezultata nije neočekivano da se mitroplit crnogorsko primorski zalaže za vraćanje kapele na Lovćen i izgradnju crkava po Cetinju.

Bio bi to jedan vid valorizacije njegovog cjelokupnog rada, smatra Ivanović, i podsjeća da je autentičnost Njegoševe kapele na Lovćenu nepovratno narušena podizanjem kapele Aleksandra Karađorđevića nakon Prvog svjetskog rata.

"Ići u bilo kakvu obnovu nečega što nije autentično, uz rušenje i gradnju eventualnih crkava po Cetinju, dakle, to bi bi bilo jos jedno poniženje Crnogoraca. Pored Cetinjskog manastrira, postaviti bilo što je direktno ruganje crnogorskom identitetu jer je to najveća crnogorska svetinja u smislu državotvorne vertikale naše zemlje", ocjenjuje Ivanović.

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije je i danas na liturgiji u Jovan Dolu kod Nikšića izrazio nadu, piše na sajtu Mitropolije da će i ikona Filermosa koja se nalazi u Muzeju Crne Gore biti vraćena crkvi i da će uz ruku Svetog Jovana Krstitelja, zajedno sa dijelom Časnog krsta biti pohranjena u Saborni hram Svete Trojice koji je predviđen da se gradi na Cetinju.

Anka Radović, TVCG 

Пратите нас на

Коментари34

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније