Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dan ]

10. 09. 2020. 06:45   >>  07:40 2

PISMO MARKOVIĆU

Roditeljima omogućiti plaćeno odsustvo

Udruženje Roditelji uputilo je pismo premijeru Dušku Markoviću u kojem upozoravaju da su roditelji učenika, kojima je odložena školska godina za 1. oktobar u nepovoljnom položaju, jer im nije omogućeno plaćeno odsustvo sa posla, a poslodavci im ne dozvoljavaju da budu sa djecom.

U pismu Markoviću, koje je potpisala direktorica Kristina Mihailović, ističe se da su se uzalud već nekoliko sedmica obraćali Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti i Ministarstvu prosvjete, ali da problem nije riješen, piše Dan.

"Primorani smo da Vam se obratimo da naredite NKT-u da hitno donese mjeru kojom se roditeljima/starateljima djece uzrasta do 11 godina omogućava korišćenje prava na plaćeno odustvo jer ne rade vaspitno-obrazovne ustanove. Ova odredba, koja je bila na snazi u toku zabrane rada vaspitno-obrazovnih ustanova u prvom talasu epidemije korona virusa, najavljena je u saopštenju Ministarstva prosvjete od 18. avgusta, kada je i saopšteno da će školska godina biti odložena", navodi se u pismu.

Udruženje Roditelji, kako navode, je prije skoro 15 dana pisalo NKT-u kako bismo ih podsjetili na to da još nije donijeta mjera o plaćenom odsustvu.

"Ukazali smo im na to da su im se roditelji već javljali sa pitanjem kada će odredba stupiti na snagu jer su im poslodavci najavili da im to pravo ne mogu odobriti pošto se ne mogu pozvati ni na jedan važeći pravni akt. Udruženje je od NKT-a tada tražilo i da se za roditelje zaposlene u institucijama/ustanovama koje su izuzete pronađe adekvatno rješenje od 1. septembra, jer se oni suočavaju sa velikim problemimau porodičnoj organizaciji, posebno ukoliko oba roditelja ra de u tim institucijama/ustanovama", navode iz udruženja.

Podsjećamo, Unija slobodnih sindikata Crne Gore pozvala je Ministarstvo zdravlja da u što kraćem roku donese naredbu kojom se garantuje pravo na plaćeno odsustvo za roditelje djece do 11 godina starosti.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније