Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

08. 09. 2020. 14:01 >> 14:01

PROJEKAT NVO "GREEN HOME"

Sonda za mjerenje kvaliteta vode na Limu

NVO Green Home je počela realizaciju projekta "Akcija za bistre rijeke Crne Gore", u okviru kojeg će postaviti instrumente za mjerenje kvaliteta vode rijeka, a prva sonda je planirano da se postavi na Limu.

Projekat, kako ističu u "Green Home", ima za cilj jačanje kapaciteta nadzornih i inspekcijskih organa za uzorkovanje površinskih voda, kao i građanskog aktivizma u monitoringu površinskih voda.

"Posebno će se za potrebe brzog reagovanja pribaviti i instalirati vrijedna oprema koja će omogućiti daljinska petominutna očitavanja parametara kvaliteta vode, postavljena na dionici rijeke Lim. Postavljenja sonda podrazumijeva mjerenje pH, koja uz ovo prati redoks potencijal i temperaturu. Mjerenja su dostupna online na platofrmi koja podrazumijeva i sistem 'ranog uzbunjivanja ili tihi alarm' prilikom kojih sistem utvrđuje i obavještava osoblje zaduženo za monitoring i kontrolu o nestandardnim izmjenama pH (vrijednost i brzina mijenjanja). Ovo omogućava preventivno reagovanje prije nego vrijednosti dođu u zonu kada nastupa masovno uginuće živog svijeta ili kritičnu situaciju (crveni alarm). Sam softver je 'in - kind' kontribucija NVO Green Home, odnosno donacija privatnog preduzeća ACME iz Podgorice", navodi se u saopštenju NVO.

Oni su pozvali sve građane da se uključe u inicijativu tako što će prijavljivati sumnjive pojave koje ukazuju na zagađenje voda na rijekama.

Kako su napomenuli u NVO "Green Home", iako se Zakonom o vodama i podzakonskim aktima propisuju mjere za održavanje i zaštitu kvaliteta voda, on se nedovoljno primjenjuje.

"Pojedini vodotoci, odnosno njihovi djelovi poput Vezišnice, Ćehotine, Morače, Ibra, Lima i Grnčara su izloženi većim udarima zagađenja iz različitih izvora, gdje rezultati mjerenja pokazuju veliku osjetljivost ovih vodenih sistema, prije svega u režimu malovodnosti. U pogledu vrste i izvora zagađenja netretirane industrijske i komunalne otpadne vode su ključni izvori zagađenja", napominju aktivisti NVO.

To se, kako ističu, posebno ogleda u akcidentima, gdje je došlo do većeg ispuštanja neprečišćenih industrijskih otpadnih voda, kao što je bio slučaj na rijeci Ćehotini u julu 2019. ili Limu u septembru 2019.

"Najveći izvori zagađenja površinskih (a i podzemnih) voda su komunalne otpadne vode, koje se najčešće u neprečišćenom, ili djelimično prečišćenom obliku, ispuštaju, na koncentrisan ili difuzan način. Važno je pomenuti i sve veći uticaj poljoprivrede, saobraćajne infrastrukture i građevinskih radova na kvalitet površinskih voda", navodi se u saopštenju.

Kako bi uticali preventivno na zagađenja površinskih voda "Green Home" je pokrenula inicijativu da se ojačaju kapaciteti nadzornih i inspekcijskih organa na nacionalnom i lokalnom nivou da obavljaju uzorkovanje površinskih voda Ćehotine, Zete i Lima.

"S obzirom da je trenutno uzorkovanje površinskih voda od inspekcijskih organa prilično orgraničeno, namjera nam je da ovim projektom pokrenemo inicijativu za zakonske izmjene koje će omogućiti inspekcijskim organima iz više resora da vrše uzorkovanje. Konceptom jačanja monitoringa kvaliteta voda na lokalnom nivou, dobijamo cjelodnevne i efikasne kontrole i uzorke, koje nacionalne inspekcijske službe i institucije teško prikupljaju uslijed teritorijalne udaljenosti i nemogućnosti brzog reagovanja, što zahtijeva priroda proticaja i razblaživanja materija u vodi", napominju u NVO.

Projekat "Akcija za bistre rijeke Crne Gore“ je finansijski podržan od Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, dok su ključni saradnici na projektu CETI, IHMSCG, PMF-Univerzitet CG, Uprava za inspekcijske poslove, Uprava za bezbijednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove i Operativni tim za za suzbijanje zagađivanja i degradacije ribolovnh voda.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније