Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

04. 09. 2020. 14:35   >>  14:34

TOKOM IZBORNE KAMPANJE

AEM pokrenuo 56 postupaka za utvrđivanje odgovornosti

Agencija za elektronske medije (AEM) je po službenoj dužnosti pokrenula 56 postupka za utvrđivanje odgovornosti emitera zbog emitovanih programskih sadržaja tokom izborne kampanje.

Od toga je kako su kazali 35 postupaka zbog neblagovremenog dostavljanja evidencija emitovanih programskih sadržaja od značaja za medijsko predstavljanje.

"Nakon otklanjanja uočenih nepravilnosti, 25 postupaka je obustavljano, dok je 10 postupaka u toku", navodi se u saopštenju.

Zbog prikrivenog medijskog predstavljanja odnosno emitovanja sadržaja koji predstavljaju medijsko predstavljanje, a da nijesu bili prepoznatljivi i audio i vizuelno odvojeni od ostalih programskih sadržaja ni jasno označeni tekstualnim obavještenjem „Parlamentarni/Lokalni izbori“, pokrenut je, kako dodaju, 21 postupak.

"Od ukupnog broja pokrenutih postupaka, po ovom osnovu, za 3 su izrečena upozorenja, dok je 18 postupaka u toku", navodi se u saopštenju.

Iz AEM-a dodaju da su tokom izborne kampanje dobili 15 prigovora na rad emitera, od kojih je, kako su kazali, osam odbijeno kao neosnovani, dok je jedan prihvaćen i po tom osnovu je izrečeno upozorenje.

"Postupak za utvrđivanje osnovanosti preostalih šest prigovora je u toku. Svi navedeni prigovori biće riješeni u zakonom predviđenom roku od 30 dana od dana dostavljanja prigovora", kazali su iz AEM-a.

Podsjećaju da je zakonom predviđeno da AEM, tokom izborne kampanje, u slučaju prijema žalbe podnosioca potvrđene izborne liste ili nadležnog državnog organa za sprovođenje izbornog postupka na rad elektronskih medija mora donijeti odluku u roku od 24 časa.

"Za vrijeme trajanja izborne kampanje AEM nije primila ni jednu žalbu na koju je, saglasno Zakonu, bila obavezna odgovoriti u tom roku. AEM je postupke vodila u skladu sa Zakonom na transparentan i efikasan način, a sve odluke su objavljene na veb sajtu AEM-a", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније