Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ rtcg.me ]

01. 09. 2020. 08:42 >> 15:27
1

STUPAR ĐURIŠIĆ

Pripremiti djecu za rad pod maskama

Ako se dobro pripremimo, odgađanje školske godine za 1. oktobar nije problem, smatra psihološkinja Radmila Stupar Đurišić. Ona roditeljima preporučuje da to vrijeme iskoriste kako bi djecu, nakon višemjesečnog odsustva iz školskih klupa pripremili za rad, da ustaju ranije, doručkuju i kao najbitnije istakla, da ih pripreme za rad sa maskama.

Kako bi pripremili djecu, kaže Stupar Đurišić, najprije roditeljima treba dati jasne impute i smjernice.

"Moramo biti jasni roditeljima sa uputstvima i zahtjevima koje škola i društvo imaju od njih i kako bi oni na to prenijeli djecu", kazala je Stupar Đurišić u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore.

Kako najvažnije ističe da djecu treba pripremiti za rad sa maskama.

"Prva stvar je maska, djeca nijesu navikla da nose maske više od 15 do 20 minuta. Mi ćemo za mjesec dana imati situaciju da djeca moraju da prate predavanja sa maskama na licu. Tako da moramo da počnemo da ih vježbamo. Jer će oni dva do tri sata dnevno morati da imaju masku. Treba disati, pričati, podesiti ton glasa i itd.", kazala je psihološkinja.

Ne bi kaže, bilo loše djeci napraviti individualnu masku kako bi im one bile što lagodnije.

Treba ih, kaže, pripremiti i za rad uopšte.

"Djeca tokom ljeta mogu da jedu šta hoće, spavaju koliko hoće. Kada počne škola to više nije tako. Potrebno je vratiti djecu da idu na spavanje između 9 i 10 sati, da bi mogli da se probude izjutra između 6 i 7 sati, da doručkuju, kako bi oko 8 i 9 sati mogli da budu spremni za učenje", kazala je Stupar Đurišić.

Onlajn nastavu vidi kao " puno posla za roditelje".

"Ona je odlična kada dijete ima odgovornost i želju da uči. Djeca inače nijesu mnogo motivisana da uče, sjede i rade", kazala je.

Psihološkinja savjetuje da se ne bavimo stvarima koje ne možemo da promijenimo.

"Školska godina počinje 1. oktobra. Trebamo se baviti onim što možemo. Imamo mjesec dana da vratimo djecu u radni pogon, da počnu da ustaju ranije, da doručkuju, da imaju svoje radno mjesto kod kuće, da pola sata rade nešto, crtaju, obnavljaju gradivo, i da navikavaju svoje lice i psihu na rad sa maskom", zaključila je Stupar Đurišić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније